Pegile interferon/ribavirin kombinasyon tedavisi alan kronik hepatit C hastalarında interlökin 28B polimorfizmlerinin tedavi yanıtına etkisi
Effect of IL28B polymorphisms to treatment response in chronic hepatitis C patients treated with pegylated interferon/ribavirin combination therapy
- Tez No: 369774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN CANDEVİR ULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit C virüs enfeksiyonu, IL28B, kalıcı viral yanıt, Rs12979860, Rs8099917, Hepatitis C virus infection, IL28B, Sustained virological response, Rs12979860, Rs8099917
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Pegile İnterferon/Ribavirin Kombinasyon Tedavisi alan Kronik hepatit C Hastalarında İnterlökin 28B Polimorfizmlerinin Tedavi Yanıtına Etkisi Amaç: Hepatit C virüsü enfeksiyonu dünya genelinde yaklaşık 210 milyon kişinin enfekte olduğu; kronik hepatit, siroz ve hepatosellüler karsinom ile sonuçlanabilen sağlık sorunudur. Pegile interferon ve ribavirin kombinasyonu ile % 50 oranında başarı elde edilebilmektedir. Tedaviye yanıtının hastalar arasında değişiyor olması genetik çalışmalara ihtiyaç doğurmuştur. Bu çalışmada kronik hepatit C hastalarında önemli genetik polimorfizm olan IL28B çalışılması ve viral yanıta etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal-metod: Bu çalışmaya kliniğimizde takip ve tedavi görmüş 60 kronik hepatit C hastası alınmıştır. Hastalar retrospektif olarak incelenerek pegile interferon ve ribavirin kombinasyonu ile tedavi edilmiş ve tedavinin üstünden 6 ay geçmiş hastalar incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri ve tedaviye cevapları kaydedilmiştir. Hastaların kanlarından izole edilen DNA örneklerinden LC 480 Hepatit C IL28B Mutasyon kiti ve LightCycler® 48 cihazı kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu ile IL28B tek nükleotid polimorfizmleri Rs12979860 ve Rs8099917 varyant analizi yapılmıştır. Bulgular: rs12979860 varyantları çalışıldığında, C/C 13 (% 22,4), C/T 37 (% 63,8) ve T/T 8 (% 13,8) tespit edilmiştir. Kalıcı viral yanıt C/C olan grupta (% 100, n=13), C/C olmayan gruba (% 65,7, n=30) göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,012). Rs8099917 varyantları çalışıldığında ise T/T 29 (% 52,7), T/G 22 (% 40) ve G/G 4 (% 7,3) hastada tespit edilmiştir. Kalıcı viral yanıt T/T olan grupta (% 82,5, n=24), T/T olmayan gruba (% 61,5, n=16) göre daha yüksek bulunmuştur, istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır. (p=0,129). C/C allellerinin yanında erken viral yanıt ve önceden tedavi görmemiş olmak, kalıcı viral yanıt elde etmek açısından prediktif bulunmuştur (p˂0,0001ve p=0,004). Sonuç: IL28B tek nükleotid polimorfizmi Rs12979860 C/C alleli kalıcı viral yanıt açısından prediktif değere sahiptir.IL28B C/C genotipik özelliğe sahip hastalarda tedavi cevabını önceden tahmin etmek; bu sayede tedavi süresini kısaltmak ve ilaçların toksik etkilerinde kaçınmak gelecekte seçenek olabilecektir. Genetik çalışmaların ışığı altında yeni tedavi rejimleri gelişmesi uzak değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of IL28B polymorphisms to Treatment Response in Chronic Hepatitis C Patients Treated with Pegylated Interferon/Ribavirin Combination Therapy Aim: Hepatitis C virus infection that affects approximately 210 million people worldwide is a health problem that may result with chronic hepatitis, cirrhosis and hepatocellular carcinoma. With the combination of pegylated interferon and ribavirin a 50% success can be achieved. Genetic studies have been required due to differences between interpersonal treatment responses. In this study, identification of ILB28B, a significant genetic polymorphism in chronic hepatitis C patients and its effect to treatment response is aimed. Material-Method: In this study, 60 chronic hepatitis C patients followed and treated in our clinic were included. The patients treated with the combination of pegylated interferon and ribavirin and whose treatments last at least 6 months were evaluated. The demographic characteristics and response to treatment were recorded. IL28B single nucleotide polymorphisms Rs12979860 and Rs8099917 variant analyses were performed by polymerase chain reaction with LC 480 Hepatitis C IL28B Mutation kit and LightCycler® 48 using DNA samples isolated from patient's blood. Findings: In rs12979860 v analysis, C/C was detected in 13 (22.4%), C/T in 37 (63.8%), and T/T in 8 (13.8%) patients. Sustained virological response were higher in C/C group (100%, n=13), than non C/C group (65.7%, n=30), (p=0,012). In Rs8099917 analysis T/T was detected in 29 (52.7%), T/G in 22 (40%) and G/G in 4 (7.3%) patients. Sustained virological response was higher in T/T group (82.5%, n=24) than non-T/T group (61.5%, n=16), but a statically significant relationship was not present (p=0.129). In addition to C/C alleles, early virological response and being previously untreated were found predictive for sustained virological response (p˂0.0001 and p=0.004). Conclusion: IL28B single nucleotide polymorphism Rs12979860 C/C allele has a predictive value for sustained virological response. In patients that have IL28B C/C allele estimation of treatment response early and in this way to shorten the treatment period and to avoid the toxic effects of the drug may be future options. Development of new treatment regimens in the light of genetic studies is not far away.