Kronik hepatit b ve c enfeksıyonu olan hastalarımızın tedavi sonuçlarının retrospektif olarak degerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the treatment results of patients with chronic hepatitis b and c infections
  1. Tez No: 739336
  2. Yazar: SERVET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN NESRİN TÜRKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit C, Kronik Hepatit B, Pegileinterferon, Entekavir, Tenofovir, Ribavirin, Chronic Hepatitis C, Chronic Hepatitis B, Pegileinterferon, Entecavir, Tenofovir, Ribavirin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde serolojik geçmiş veya güncel HBV enfeksiyonu delili vardir ve 350 milyon insan da kronik olarak enfektedir. HBV ile bağlantılı son dönem karaciğer hastalığı veya HCC yılda 1 milyon ölüme neden olmaktadır. Hepatit C virus infeksiyonu da tüm dünyada yaygın, oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Dünya genelinde yaklaşık 210 milyon HCV ile enfekte hasta vardır. HCV enfeksiyonu kronik karaciğer hastalığına bağlı ölümlerin major nedenlerinden biridir. Bu hastalarda tedavi, uzun donemde gelişebilecek siroz ve HCC'ye bağlı ölümleri azaltması açısından önemlidir KHB tedavisinde pegileinterferon alfa 2a/2b, lamivudin, entekavir, adefovir, tenofovir, telbivudin gibi tedavi seçenekleri mevcut olup, tedavi seçimi hastaya özel olmalıdır. KHC tedavisinde ise standart tedavi pegileinterferon ile ribavirin kombinasyon tedavisidir. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıklari ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine Mayis 2007 ile Aralik 2008 tarihleri arasında başvuran ve tedavi başlanan 31 Kronik Hepatit B , 21 Kronik Hepatit C hastasi retrospektif olarak incelendi. KHB hastalarımızın pegileinterferon alfa tedavisine primer yanitsizlik orani %21, tedavi sonu virolojik yanıt oranları HbeAg (+) hastalar izin %50, HbeAg (-) hastalar izin %60 olarak saptandı. Entekavir ve tenofovir tedavisi alan hastalarda ise tedavi sonu virolojik yanıt oranlari sırasıyla %91, %100 olarak saptandi. KHC hastalarinda ise HVY orani %71, EVY %100, TSY %100 ve KVY %100 olarak saptandı. Çalışmamız ve literatür incelememiz gosterdi ki KHC tedavinde kullanılan pegile interferon alfa+ribavirin kombinasyon tedavisi sonuçları başarılı olsa da KHB tedavisinde yeni tedavi ajanlarına veya kombinasyon tedavilerine ihtiyaç vardır. Çalışmaya dahil edilen hasta sayısınınn azlığı göz önüne alındığında daha uzun süreli ve daha çok vaka içeren geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
About one-third of the world's population has serological evidence of previous and/or current HBV infection, and 350 million people have chronic infection. End-stage liver disease or HCC associated with HBV causes one million deaths per year. Hepatitis C virus infection is a commonly seen and a very serious health problem throughout the World. There are approximately 210 million HCV-infected patients worldwide. HCV infection is one of the leading causes of death from chronic liver disease. In these patients, treatment is crucial in terms of reducing deaths as a result of cirrhosis and HCC that may become evident in the long run. Treatment options such as pegileinterferon alfa 2a/2b, lamivudine, entecavir, adefovir, tenofovir, telbivudine are available in the treatment of CHB, and the choice of treatment should be patient based. The standard treatment for CHS is pegileinterferon and ribavirin combination therapy. Thirty-one Chronic Hepatitis B and Twenty-one Chronic Hepatitis C patients, who admitted to İzmir Atatürk Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinic between May 2007 and December 2008 were retrospectively analyzed. Primary unresponsiveness to pegileinterferon alfa treatment in our CHB patients was 21%, virological response rates at the end of treatment were 50% for HbeAg (+) patients and 60% for HbeAg (-) patients. In patients having entecavir and tenofovir treatment, the virological response rates were 91% and 100%, respectively. In CHC patients, the rate of RVR was 71%, EVR 100%, PTR 100% and PVR 100%. Our study in consistency with the literature review showed that although the results of pegylated interferon alpha and ribavirin combination therapy used in CHC treatment were successful. New treatment agents or combination therapies are needed in the future treatment of CHB. Considering the small number of patients included in the study, longer-term studies with larger series are needed.