İnme açısından yüksek riskli hastalarda asemptomatik atriyal fibrilasyon görülme sıklığı ve bunu belirleyen faktörler
Incidence of asymptomatic atrial fibrillation in patients at high risk for stroke and associated factors
- Tez No: 369873
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ÖZİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, inme, yaş, kronik obstruktif akciğer hastalığı, Holter monitorizasyonu, Atrial fibrillation, stroke, age, chronic obstructive pulmonary disease, Holter monitoring
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET İNME AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ HASTALARDA ASEMPTOMATİK ATRİYAL FİBRİLASYON GÖRÜLME SIKLIĞI VE BUNU BELİRLEYEN FAKTÖRLER Atriyal fibrilasyon toplumda en sık görülen kalıcı ritim bozukluğudur. Atriyal fibrilasyon bağımsız bir risk faktörü olarak 5-7 kat inme riskini artırmaktadır. Bu tromboemboli riski nedeniyle atriyal fibrilasyon toplum sağlığı açısından da önemli bir sorun haline gelmiştir. Asemptomatik atriyal fibrilasyon atakları klinikte semptomatik olanlardan daha sık izlenir. Bu asemptomatik atriyal fibrilasyon olgularında inme riski semptomatik atriyal fibrilasyonlu hastalarla aynıdır. Biz çalışmamızda daha önceden bilinen atriyal fibrilasyonu olmayan ancak atriyal fibrilasyon ve inme risk faktörlerine sahip hastalarda asemptomatik atriyal fibrilasyon sıklığı ve bunu belirleyen risk faktörlerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Kardiyoloji polikliniğinde değerlendirilen atriyal fibrilasyon öyküsü olmayan, atriyal fibrilasyonu düşündürecek semptom tariflemeyen inme için risk faktörleri olan 140 hasta dahil edilmiştir. Hastaların atriyal fibrilasyonla ilişkili olabilecek demografik, klinik ve ekokardiyografik verileri kaydedilerek bu hastalara 24 saatlik ambulatuar elektrokardiyografik izlem (Holter monitorizasyonu) ile ritim takibi yapılarak 5 saniye ve 30 saniye üzerinde asemptomatik atriyal fibrilasyon görülme sıklığı araştırılmıştır. Daha sonra 5 ve 30 saniye üzerinde asemptomatik atriyal fibrilasyonu olan ve olmayan hastalar risk faktörleri açısından karşılaştırılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 74.5 ± 7.16 idi (%50 kadın ve %50 erkek). Hastaların 5 saniye üzerinde asemptomatik atriyal fibrilasyon sıklığı %17.9 iken, 30 saniye üzerindekiler için ise bu oran %5.0 saptanmıştır. Beş saniye üzerinde asemptomatik atriyal fibrilasyon saptanan hastalarda yaş ve kronik obstruktif akciğer hastalığının belirleyici faktörler olduğu izlenmiştir (p=0.001 ve p=0.002). Otuz saniye üzerinde asemptomatik atriyal fibrilasyon saptanan hastalarda ise yaş ve Holter monitorizasyonu sırasında saptanan maksimum kalp hızı belirleyici olmuştur (p=0.028 ve p=0.044). Sonuç olarak bu çalışmada inme açısından yüksek riskli olan hastalarda asemptomatik atriyal fibrilasyon sıklığının yüksek olduğunu ve ileri yaş, kronik obstruktif akciğer hastalığı varlığı ve ambulatuar elektrokardiyografik monitorizasyonda izlenen maksimum kalp hızının asemptomatik atriyal fibrilasyonla ilişkili olabileceğini saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INCIDENCE OF ASYMPTOMATIC ATRIAL FIBRILLATION IN PATIENTS AT HIGH RISK FOR STROKE AND ASSOCIATED FACTORS Atrial fibrillation is the most common permanent arrhythmia in the society. Atrial fibrillation increases the risk of stroke 5-7 times. Atrial fibrillation has become a major public health problem because of this thromboembolic risk. Asymptomatic episodes of atrial fibrillation are more common than symptomatic ones in general population. The risk of stroke in patients with asymptomatic atrial fibrillation is similar to that of patients with symptomatic atrial fibrillation. In the present study, we aimed to search the incidence of asymptomatic atrial fibrillation in patients at high risk for stroke but no history of atrial fibrillation and determine the factors associated with asymptomatic atrial fibrillation. One hundred fourty patients, evaluated in our cardiology department, with no history of atrial fibrillation or symptoms which might suggest atrial fibrillation and have risk factors for stroke included in our study. Patients' demographic, clinical and echocardiographic data which might be associated with atrial fibrillation were recorded. These patients were then followed by 24-hour ambulatory electrocardiographic monitoring (Holter monitoring). Patients who had with episodes of asymptomatic atrial fibrillation over 5 seconds and 30 seconds were analyzed for factors associated with atrial fibrillation. The mean age of patients was 74.5±7.16 (50% female). The frequency of asymptomatic atrial fibrillation lasting over 5 seconds was 17.9%, and lasting over 30 seconds was 5.0%. Age and chronic obstructive pulmonary disease were found to be independent risk factors for atrial fibrillation lasting at least 5 seconds (p=0.001 ve p=0.002). Age and maximum heart rate during Holter monitoring were found to be independent risk factors for atrial fibrillation lasting at least 30 seconds (p=0.028 ve p=0.044). In conclusion, there is a high incidence of asymptomatic atrial fibrillation in patients at high risk for stroke. Older age, chronic obstructive pulmonary and maximum heart rate during Holter monitoring may be associated with asymptomatic atrial fibrillation.