Şizofreni hastalarında PPAR-Gamma düzeyleri
Ppar-Gamma levels in patients with schizophrenia
- Tez No: 369904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, PPAR-gamma, Metabolik Sendrom, İnflamasyon, Schizophrenia, PPAR-gamma, Metabolic Syndrome, Inflammation. Contact address: [email protected]
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ŞİZOFRENİ HASTALARINDA PPAR-Gamma DÜZEYLERİ Dr. Nurdan DURAK Amaç: PPAR'lar(peroksizom proliferatör aktive edilmiş reseptörler) gluko-lipid metabolizması ve inflamasyonda rol alan genlerin modülasyonunu sağlayan bir grup nükleer reseptör ailesidir. Son yıllarda inflamatuar süreçlerin şizofreni patofizyolojisinde rolü olduğu düşünülmektedir. Şizofreni tedavisinde kullanılan atipik antipsikotiklerin kilo alımı ve metabolik sendrom ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Son yıllarda yapılan birkaç araştırma şizofrenide görülen metabolik rahatsızlıkların PPARγ ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Buradan yola çıkarak çalışmamızda ilaç kullanımı olmayan şizofreni hastaları ve sağlıklı kontrol grubuyla serum PPARγ düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde DSM- IV-TR kriterlerine göre 'Şizofreni' tanısıyla yatan ve ilaç kullanımını en az bir hafta önce bırakmış olan erkek hastalardan çalışmaya dâhil edilme-dışlama kriterlerini karşılayan 45 hasta ile 39 kişiden oluşan kontrol grubu çalışmaya alınmıştır. Bütün katılımcılara önceden, deneyimli bir klinisyen tarafından klinik görüşme ve SCID-1 (DSM-IV Eksen I Bozukluklar için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu) uygulanmıştır. Hastaların tedavi öncesi serum PPARγ düzeyleri ölçülmüş, bel çevresi, BMI(beden kitle indeksi) ve kan basıncı ölçümleri yapılmıştır. Aynı işlemler kontrol grubuna da uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızın başlıca bulgusu serum PPAR γ düzeyleri açısından hastalarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark saptanmamasıdır. Çalışmamızın bir diğer bulgusu inflamasyon belirteçleri olan C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı, lökosit ve albümin değerlerinin şizofreni hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede farklı saptanmasıdır. Metabolik sendrom(MetS) parametreleri ile PPARγ düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır. Sonuç: Etyolojisinde inflamasyonun da rolü olduğu düşünülen şizofreni hastalarında aynı zamanda çeşitli sebeplerle metabolik bozuklukların ve dolayısıyla metabolik sendromun prevalansının yüksek olması hastalığın etyolojisinde PPAR γ'nın rolü olabileceğini düşündürmektedir. İnflamasyon belirteçlerinin hasta grubunda anlamlı farklılık göstermesi, inflamasyonun şizofreni etyolojisinde etkili olduğunu düşündürmektedir. Ancak çalışmamızın başlıca bulgusu PPAR γ düzeylerinin hastalarda kontrollere göre fark bulunmamasıdır. Bu durum akut dönem şizofren hastalarında, etyolojide katkısı olduğu düşünülen inflamatuar süreçte PPAR γ'nın herhangi bir rolü olmadığı sonucunu çıkarmaktadır. Şizofreni hastalarında yüksek prevalansta olan MetS parametreleri ile PPAR γ'nın ilişkili olmaması şizofrenideki metabolik bozuklukların PPAR γ ile ilişkili olmadığını düşündürmektedir. PPAR γ'nın şizofreni etyolojisindeki rolünü anlamak açısından daha geniş ve tüm şizofreni evrenini temsil edebilecek hasta gruplarıyla ve hastalığın remisyon dönemleriyle de ilişkisini anlamaya yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PPAR-GAMMA LEVELS IN PATIENTS WITH SCHIZOPHRENIA Dr. Nurdan DURAK Aim: PPARs (peroxisome proliferator-activated receptors) are a group of nuclear receptor family, which modulate the genes involved in gluco-lipid metabolism and inflammation. In recent years, the inflammatory process is believed to be involved in the pathophysiology of schizophrenia. Atypical antipsychotic drugs which are used in the treatment of schizophrenia, have been shown to be associated with weight gain and metabolic syndrome. In recent years, several studies suggest that metabolic disorders seen in schizophrenia may be associated with PPAR γ. Based on these findings, in this study, we aimed to compare the serum levels of PPAR γ in schizophrenic patients who are not using any drugs with healthy control groups. Methods: Forty-five male in-patients at the Bakırkoy Research and Training Hospital for Psychiatry who meet the DSM-IV-TR criteria for 'schizophrenia' and who meet the study's inclusion-exclusion criteria were included in the study. These patients have stopped using drug at least a week ago and 39 people were also included as a control group. In advance of the study, a clinical interview by an experienced clinician and SCID-1 (for DSM-IV Axis I Disorders Structured Clinical Interview) was applied to all participants,. Pretreatment serum levels of PPAR γ were measured and waist circumference, BMI (body mass index) and blood pressure measurements were recorded. The same process was applied to the control group. Results: The main finding of this study is that there was no significant difference between patients compared to the control group in terms of serum levels of PPAR γ. Another important finding of the study is the inflammation markers such as C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate, leukocytes, and albumin levels in patients with schizophrenia were significantly higher compared to the control group. There was no significant relationship between metabolic syndrome (MetS) parameters and levels of PPAR γ. Conclusion:, The role of inflammation and metabolic disorders are also considered in the etiology of schizophrenia, and the high prevalence of metabolic syndrome in the etiology of the disease suggests that PPAR γ may play an important role. Significant difference in markers of inflammation in the patients group suggests, inflammation to be effective in the etiology of schizophrenia. However, the main finding of our study , there was no significant difference in levels of PPAR γ in patients group compared to controls. Although, in this study, the inflammatory process which is thought to have contributed to the etiology of schizophrenia, was not found to be related to PPAR γ in the acute phase of the disease. High prevalence of MetS in patients with schizophrenia was not found to be associated with PPAR γ. In terms of understanding the role of PPAR γ in the etiology of schizophrenia, larger group of patients with schizophrenia are needed for the generalizability of the results and more studies are needed to understand the relationship with remission of disease.