Ortodontik tedavi sırasında erken ve geç yüklenen mini vidaların oluk sıvısındaki interlökin-8 ve matriks metalloproteinaz-8 seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of il-8 and mmp-8 levels araound miniscrew implants loaded early and late during orthodontic tooth movement
  1. Tez No: 369922
  2. Yazar: NEJLA İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA İLERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mini vida, diş hareketi, dişeti oluğu sıvısı, IL-8, MMP-8
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, mini vidaların erken veya geç yüklenmesinin, vida oluğu sıvısı (VOS)'nda bulunan Interlökin (IL)-8 ve Matriks metalloproteinaz (MMP)-8 seviyeleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi ve elde edilen verilerin sağlıklı dişin dişeti oluğu sıvısı (DOS)'ndaki seviyeleriyle karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya çift taraflı üst birinci premolar dişlerin çekimi gereken 26 hasta dahil edilmiştir. 52 adet mini vida (uzunluk 8 mm, çap 1,6 mm) hem sağ hem de sol tarafta ikinci premolar ve birinci molar dişler arasına yerleştirilmiştir. Bir taraftaki mini vidaya aynı seansta yükleme yapılırken (VE) diğer taraftaki vida (VG) ise yükleme için 1 ay bekletilmiştir. Sol alt mandibular kanin dişi kontrol grubu olarak kullanılmıştır. DOS ve VOS örnekleri sağ ve sol maksiller kaninlerin mezial ve distal yüzeylerinden, mini vidanın distobukkal ve meziobukkal yüzeyinden ve sol alt kaninin mezial ve distalinden, tedavi başında (kuvvet uygulanmadan hemen önce), 24 saat, 1 ay ve 3 ay sonra alınmıştır. DOS ve VOS'ndaki IL-8 ve MMP-8 seviyelerinin incelenmesi için ELISA yöntemi kullanılmıştır. İstatistiksel analiz için, Friedman, Wilcoxon ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. MMP-8 total ve konsantrasyon miktarı erken yüklenen mini vida grubunda 24. saat istatistiksel olarak daha yüksek bulunurken, IL-8 konsantrasyon miktarı da 1. ayda geç yüklenen mini vida grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Erken yüklenen mini vidalar ortodonti pratiğinde rutin olarak güvenli bir şekilde kullanılabilir. Ortodontik kuvvetler ortodontik diş hareketi sırasında DOS'nda bulunan IL-8 ve MMP-8 seviyesini değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of early or late installation of the miniscrew implants, on the levels of interleukin (IL)-8 and matrix metalloproteinase (MMP)-8 in peri-miniscrew implant crevicular fluid (PICF) and to compare the obtained data with a healthy tooth gingival crevicular fluid (GCF). 26 patients who have required extraction of their bilateral upper first premolars were included in this study. 52 miniscrew implants (length 8 mm and diameter 1.6 mm) were placed bilaterally between the maxillary second premolars and first molars. The miniscrew implant was loaded early at one side (Group IM) and the other miniscrew implant was loaded after one month (Group LM). The mandibular left canine was used as the control group. VOS and GCF were taken from mesial and distal surfaces of right and left maxillary canines, distobuccal and mesiobuccal surfaces of miniscrew implants and mesial side of left mandibular canine. Sampling was performed at the beginning of tooth movement (T1), and 24 hours (T2), 1 month (T3) and 3 months (T4) after the force application. The ELISA kits were used for the examination of IL-8 and MMP-8 levels in GCF and MICF. Friedman, Wilcoxon ve Mann-Whitney U tests were used for the statistical analysis. The total amount and concentration of MMP-8 were statistically higher in the Group IM at T2, and the IL-8 concentration was statistically higher in the Group LM at T3. Early loaded mini screws can be used safely in routine orthodontic practice. The IL-8 and MMP-8 levels in GCF vary as a result of orthodontic force application. KEY WORDS: Miniscrew, tooth movement, gingival crevicular fluid, IL-8, MMP-8