Membranöz nefropatili hastalarda m-tipi fosfolipaz A2 reseptörlerine karşı gelişmiş antikorların (ANTİ-PLA2R) varlığı ve klinik bulgular ile olan ilişkisi
Membranous nephropathy and ANTİ-PLA2R
  1. Tez No: 370012
  2. Yazar: ÖZGÜR AKIN OTO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Membranöz Nefropati, IgA Nefropatisi, Anti M-Tipi fosfolipaz A2 reseptör, Membranous nephropathy, IgA Nephropathy, Anti M-Type phospholipase A2 receptor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Giriş: Membranöz nefropati (MN), nefrotik sendromun yetişkinlerde sık rastlanan bir sebebidir. 2009'da Beck ve arkadaşları tarafından, yetişkin idiopatik MN'li hastaların %70'inde M-Tipi fosfolipaz A2 reseptörüne karşı gelişmiş olan otoantikorların (Anti-PLA2R) varlığı gösterilmiştir. Bizim araştırmamız, sağlıklı gönüllüler ile IgA Nefropatili ve MN'li hastalarda Anti-PLA2R varlığını, düzeylerini ve bu düzeylerin klinik parametreler ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlayan retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Materyal Metod: İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Nefrotik Sendrom Polikliniğine başvuran böbrek biyopsisi ile MN ve IgA nefropatisi tanısı konulmuş 152 erişkin hasta ve 30 sağlıklı gönüllü aydınlatılmış onam formu alınarak kesitsel çalışmamıza dahil edildi. Hastaların 97'si (%63,8) primer MN, 44'ü (28,9) IgA Nefropatisi, 11'i (%7,2) sekonder MN idi. Serum Anti-PLA2R düzeyleri indirekt immünfloresan yöntemiyle (IFT) ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya alınan primer MN hastalarının 43'ünde (%44,3) Anti-PLA2R negatif bulunurken; sekonder MN, IgA nefropatili ve sağlıklı gönüllülerin ise tümünde Anti-PLA2R negatif saptandı. Primer MN'li hastalar Anti-PLA2R sonucuna göre 2 gruba ayrıldığında gruplar arasında albumin, proteinüri, remisyon durumu, proteinüri evresi, serum total protein düzeyleri ve LDL arasında anlamlı fark vardı. Anti-PLA2R titresi ile proteinüri arasında pozitif korelasyon saptandı. Araştırma esnasında remisyonda olmayan hastaların, glomerüler hastalıkla ilişkili parametrelerini içeren çok değişkenli analizde, Anti-PLA2R pozitif olanların daha yüksek proteinüri düzeylerine ve daha düşük GFR'ye, dolayısıyla da daha şiddetli glomerüler hastalığa sahip oldukları saptandı. Hastaların 5'inde (%4) geçirilmiş tromboz öyküsü mevcuttu. Tromboz öyküsü olan hastaların tamamı Anti-PLA2R pozitif idi. Sonuç: Erişkindeki nefrotik sendromların önemli bir bölümünü oluşturan MN'li hastalarda primer, sekonder ayırımı için ve Anti-PLA2R varlığının araştırılması etkin ve pratik bir yöntem olarak klinik pratikte uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Membranous nephropathy (MN) is a common cause of nephrotic syndrome in adults. The presence of autoantibody (Anti-PLA2R) developed against M-Type phospholipase A2 receptor in 70% of the MN patients was demonstrated by Beck et al in 2009. Our research is a retrospective cross sectional study aiming to evaluate the Anti-PLA2R presence, its levels and the relation of these levels with clinical parameters in patients with IgA Nephropathy and MN. Material and Method: 152 adult patients, consulted Istanbul Faculty of Medicine Nephrotic Syndrome Policlinic and diagnosed with MN and IgA nephropathy via renal biopsy, and 30 healthy volunteers were included in our cross sectional study upon receiving informed consent forms. 97 of the patients (63.8%) had primer MN, 44 of them (28.9%) had IgA Nephropathy and 11 of them (7.2%) had secondary MN. Serum Anti-PLA2R levels were measured with IFT method. Findings: 43 of the primer MN patients (44.3%) included in the study were Anti-PLA2R negative, whereas all of the secondary MN, IgA nephropathy patients and healthy volunteers were Anti-PLA2R negative. When patients with Primer MN were divided into two groups, there was a significant difference between albumin, proteinuira, remission status, proteinuira stage, serum total protein levels and LDL of the groups. A positive correlation was determined between Anti-PLA2R titer and proteinuira. In the multi-variate analysis containing the parameters of patients, who were not in remission, related to glomerular disease during the research, it was determined that the Anti-PLA2R positive ones had higher proteinuira and lower GFR, therefore more severe glomerular disease. 5 of the patients (4%) had a previous history of thrombosis. All of the patients with thrombosis history were Anti-PLA2R positive. Conclusion: In MN patients, who constitute an important part of the nephrotic syndromes in adults, research on Anti-PLA2R presence for primer and secondary differentiation can be clinically and practically applied as an effective and practical method.