Koroner ilaç kaplı stent uygulanan hastaların orta ve uzun dönem takip sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of intermediate and long term follow up results of the patients who underwent coronary drug eluting stent implantation
  1. Tez No: 370020
  2. Yazar: YASEMİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEN ERTEN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan koroner girişim, ilaç kaplı stent, Percutaneus coronary intervention, drug eluting stents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Perkütan koroner girişim (PKG) uygulanan ve ilgili damarına de novo ilaç kaplı stent (İSS) implante edilmiş olan hastaların, orta ve uzun dönem MACCE (Major kardiyak olay ve serebral olay) oranlarının incelenmesi. Yöntem: Aralık 2009-2013 tarihleri arasında perkütan koroner girişim (PKG) uygulanmış yaklaşık 2150 hasta tarandı. İncelenen 2150 hasta içinden 400 hasta çalışmaya dahil olma kriterlerine uygun bulundu ve çalışmaya alındı. Çalışma retrospektif olarak hastane kayıtları üzerinden yapıldı. Sonucunda ölüm, serebrovasküler olay, miyokard infarktüsü (Mİ), hedef damar revaskülarizasyonu (TVR) açısından değerlendirildiler. Hastane kayıtları ve telefon irtibatı yoluyla MACCE oranları incelenmiştir. Bulgular: Hastalar, 6-60 ay süre ile takip edildiler, takip süresinin ortalaması 27 aydır [Ort ± St.sapma=27.8 ± 14.7]. Çalışmaya alınan 400 hastanın 166'sına everolimus (EES), 54'üne zotarolimus (ZES), 151'ine biolimus (BES) ve toplam 29 tanesine bu grupların kombinasyonu uygulanmıştır. Stent tiplerine göre ve total MACCE incelenmiştir. EES grubunda re-Mİ 3(%1.8), TVR 5(%3) ve ölüm 5(%3) hastada; BES grubunda re-Mİ 1(%1.9), TVR 1(%1.9) ve ölüm 1 (%1.9) hastada ve ZES grubunda re-Mİ 4(%2.6), TVR 7(%4.6) ve ölüm 6(%4) hastada izlenmiştir. Çalışmaya alınan hiçbir hastada işlem sırasında ya da sonrasında serebrovasküler olay (SVO) gözlenmemiştir. Sonuç: EES grubunda MACCE oranı %7.8, BES grubunda %5.5 ve ZES grubunda ise %11.5 olarak izlenmiştir. Tüm hastalar (400 hasta) için yeni jenerasyon İSS implantasyonu sonrası MACCE oranı değerlendirildiğinde %8.25 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the mid and long term MACCE (major advers cardiac and cerebral events) ratio of the patients who underwent percutaneous coronary intervention and concerned coronary artery de novo stented with new generation drug eluting stents. Metodology: We scanned approximately 2150 patients who underwent percutaneous coronary intervention between December 2009 and 2013. Four hundered patients in 2150 patients were eligible for study inclusion criteria and were enrolled. The retrospective study was performed on hospital records and then appreciated for death, cerebrovascular event, myocardial enfarctus and target vessel revascularization. The MACCE was evaluated by hospital records and telephone contact. Results: Patients were followed for a period of 6-60 months. The average follow up period was 27 months [Ort ± St.error=27.8 ± 14.7]. Four hundred patients that included to the study was consisting 166 of everolimus (EES), 54 of zotarolimus (ZES), 151 of biolimus (BES) and 29 of combination of these groups. We evaluated total and according to the type of the stents MACCE ratio. In EES group; re-Mİ 3 (%1.8), TVR 5 (%3), mortality 1 (%1.9), in BES group; re-Mİ 1(%1.9), TVR 1(%1.9), mortality 1 (%1.9) and in ZES group; re-Mİ 4 (%2.6), TVR 7(%4.6), mortality 6 (%4) were calculated. No serebrovascular event was enrolled during and postintervention period. Conclusion: The MACCE ratio %7.8 in the group of EES,%5.5 in the group of BES and %11.5 in the group of ZES were measured. When we evaluated the hole data (400 patients) after new generation drug eluting stent implantation, the MACCE ratio was measured %8.25.