Kainik asitle oluşturulan temporal lob epilepsi hayvan modelinde kan-beyin bariyeri
Blood-brain barrier integrity in animal model of temporal lobe epilepsy induced by kainic acid
- Tez No: 370071
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Nöroloji, Physiology, Histology and Embryology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kan-Beyin Bariyeri, Temporal Lob Epilepsisi, Kainik Asit, Horseradish Peroksidaz, Glial fibrilar asidik protein, Blood-Brain Barrier, Temporal Lobe Epilepsy, Kainic Acid, HRP, GFAP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Temporal lob epilepsisi (TLE) insanlarda yaygın olarak görülen bir epilepsi tipidir. Beyin damar endotel hücrelerinin oluşturduğu kan-beyin bariyeri (KBB) normal koşullar altında beyni periferik kaynaklı etkilere karşı korur. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan TLE?nin KBB bütünlüğü üzerine etkileri dişi Wistar sıçanlarda araştırıldı. TLE kainik asit (KA) enjeksiyonu ile oluşturuldu. KA enjeksiyonundan sonra, akut ve kronik dönemde EEG-video monitorizasyon kaydı alındı. KBB geçirgenliğindeki değişiklikleri göstermek için horseradish peroksidaz (HRP) traseri kullanıldı. KBB ile ilişkili olarak astrosit aktivitesindeki değişiklikleri göstermek için immünohistokimyasal yolla glial fibrilar asidik proteini (GFAP) araştırıldı. KA enjekte edildikten sonra hayvanların akut ve kronik dönemde hem davranışsal değişiklikler hem de EEG kayıtlarında nöbet paternleri tespit edildi. Akut ve kronik KA ile kronik sham gruplarındaki hayvanların beyin kesitlerindeki hipokampus bölgesinde GFAP immün boyanma şiddetinde artış gözlendi. Akut ve kronik sham gruplarındaki hayvanların amigdala ve hipokampus bölgelerinde herhangi bir HRP traser varlığı gösterilemezken bu gruplardaki hayvanların beyin kapiller endotel sıkı bağlantılarının da kapalı olduğu tespit edildi. Akut ve kronik KA gruplarındaki hayvanların hem amigdala hem de hipokampus bölgelerindeki kapiller endotel sitoplazmalarında bol miktarda HRP-reaksiyon oluşumları gözlendi ve bu oluşumların bol miktarda kaveolar veziküller şeklinde olduğu tespit edildi. Bu gruplardaki hayvanların incelenen aynı beyin bölgelerindeki kapiller endotel hücre sıkı bağlantılarının kapalı olduğu gösterildi. Sonuç olarak bu çalışma, TLE hayvan modelinde KBB?nin parasellüler yolağın aktivasyonundan ziyade transellüler geçişteki bir artış sonucu bozuk olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Temporal lobe epilepsy (TLE) is a type of epilepsy that is seen widespread in people. Blood-brain barrier (BBB), which is formed by brain microvascular endothelial cells, under normal conditions protects brain against blood-born substances. In this study, the effects of experimentally induced TLE on integrity of BBB were investigated in female Wistar rats. TLE model was produced by injection kainic acid (KA). After KA, EEG and monitorization were applied and recorded in acute and chronic periods. To demonstrate the BBB permeability changes horseradish peroxidase (HRP) as a traser was used. To show change on activities of astrocytes which are related with BBB, glial fibrilar asidic protein (GFAP) was investigated with immunohistochemical methods. After KA injection, behavioral alterations and seizure patterns in animal?s EEG record were determined during acute and chronic periods. GFAP staining intensity increased in hippocampus of acute KA, kronic KA and chronic sham groups. Without showing the existance of HRP traser in amygdala and hippocampus areas of acute and chronic sham groups, brain capillary endothelial tight junctions (TJs) were confirmed to be close in these groups. HRP-reaction formation was shown in capillary endothelium cytoplasm in both amygdala and hippocampus areas of acute and chronic groups and it was observed that these formations are mostly in the form of caveolar vesiculars. It was shown that in the brain regions of these animals, the capillary endothelium TJs are closed. Finally, this study shows that BBB is broken because of increasing transcellular transition rather than activation of paracellular path.