Kitosan taşıyıcı ile uygulanan simvastatin ve kemik morfojenik protein-2 (BMP-2)'nin kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik ve histomorfometrik olarak incelenmesi
Histologyc and histomorphometric evaluation of bone regeneration capacity of simvastatin or rhBMP-2 using chitosan carrier.İstanbul
  1. Tez No: 370122
  2. Yazar: MAZLUME CEREN SEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ERSANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Simvastatin, chitosan, rhBMP-2, bone induction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sezen, M.C. (2014). Kitosan taşıyıcı ile uygulanan Simvastatin ve Kemik Morfojenik Protein-2'nin kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik ve histomorfometrik olarak incelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oral İmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Kemik morfojenik proteinler (BMP) osteojenik farklılaşma için önemli bir regülatördür. Büyüme faktörlerinin klinik olarak uygulanması için lokal, tanımlanmış ve kontrollü kemik formasyonu sağlayacak uygun bir taşıyıcı sistem gerekmektedir. Bu teori aynı zamanda çalışmamızda kullanılacak olan lokal simvastatin uygulamaları için de gereklidir. Statinlerin, osteoklastların aktivasyonunu inhibe ederek ve kemik morfogenetik protein-2 (BMP-2) geninin açığa çıkmasını sağlayarak kemik oluşumunu artırdığı birçok çalışmada ileri sürülmektedir. Bu bilgilerin ışığında çalısmamızın amacı, sıçanlarda oluşturulan deneysel kemik defektlerine, yavaş salınan biolojik olarak eriyebilen kitosan taşıyıcı materyal kullanılarak simvastatin veya rhBMP-2 implantasyonundan sonra histolojik ve histomorfometrik yöntemlerle kemik oluşumunu değerlendirmek ve simvastatinin ve rhBMP-2'nin bu kemik defektlerinin tedavisindeki rolünü incelemektir. 20 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan (s:20; yaş:4 ay; kilo:300+/-20) 3 deney ve 1 kontrol grubuna ayrılmıştır. Tibia kemiklerinde toplam 80 adet defect açılmmıştır. Deney gruplarında, ilk gruba 0.5 mg simvastatin içeren kitosan nano partikül taşıyıcı, ikinci gruba 1.5 µg rhBMP-2 içeren kitosan nano partikül taşıyıcı, üçüncü gruba yalnız kitosan nano partikül taşıyıcı yerleştirilmiştir. Kontrol grubu boş bırakılmıştır. Deney hayvanları ikinci ve dördüncü haftalarda sakrifiye edilmişir. Deney hayvanlarından alınan örnekler histolojik ve histomorfometrik incelemeye alınmıştır. Histolojik değerlendirme sonucunda tüm gruplarda yeni kemik oluşumu görülmüştür. 4 hafta sonunda simvastatin içeren nano partikül şeklinde kitosan taşıyıcı grubunda en fazla kemik oluşum yüzdesi görülmüştür. Bu çalışma, simvastatin ve rhBMP-2 içeren nano partikül kitosan taşıyıcı kemik greft materyali olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Simvastatin, kitosan, rhBMP-2, kemik indüksiyonu, kemik grefleri Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 19647
Özet (Çeviri)
Sezen, M.C. (2014). Histologyc and histomorphometric evaluation of bone regeneration capacity of simvastatin or rhBMP-2 using chitosan carrier. İstanbul University, Institute of Health Science, Oral Implantology Department. Doctoral thesis. İstanbul. Bone morphogenetic protein-2 (BMP-2) is a molecule that powerfully induces osteogenic differentiation. However to optimize delivery at the bone repair site, BMP-2 requires a local, controlled suitable carrier which is not obstruct bone formation. The formation of new bone by local use of statins is also depends on the delivery system used. A lot of researches reported that Statins can inhibit osteoclast activation and increase bone formation by providing BMP-2 secrection. Statins are usually used systemically so there is a few study about local use of statins. Chitosan which is a natural, biodegradable, less toxics polymer used in this study as a carrier. According to this informations, the aim of this study is to evaluate the bone rejeneration of local application of simvastatin and rhBMP-2 carried with biodegradable and slow releasing chitosan carrier at the treatment of alveolar bone defects in rat tibia by using histologic, histomorphometric techniques and to improve the materials using in implantation and to improve the success of surgical and dental implant operations. Twenty adult male Wistar albino rats (n:20; age:4months; weight:300+/-20) were divided into 3 expermental groups and 1 control group. A total of 80 bone defects, 4 per rat, were created in the tibial bone. In the experimental groups, first group was implanted with 0.5 mg simvastatin with chitosan carrier, second group was implanted with 1.5 µg rhBMP-2 with chitosan, and in the third group only the chitosan carrier was implanted. No material was implanted in the control group. Animals were killed at second and fourth weeks postoperatively and the specimens were processed for histologic and histomorphometric assessments. According to the histological evaluation new bone formation was seen in all experimental groups. The bone regeneration of the simvastatin with chitosan carrier was, however, greater than the other test groups at the end of four week. The present study provides the evidence that simvastatin and rhBMP-2 chitosan grafts can be used as a material for bone grafts in vivo.