Nadir rastlanan enfektif endokardit etkenleriinin araştırılması: HACEK grubu mikroorganizmalar, chlamydophıla pneumonıae, coxıella türleri ve bartonella türleri
The investigation of rarely encountered causative agents of infective endocarditis: HACEK group organisms, chlamydophyla pneumoniae, coxiella and bartonella species
  1. Tez No: 370125
  2. Yazar: SİNEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MAMAL TORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enfektif endokardit, Hemokültür, HACEK, C.burnetii, B.henselae, C.pneumonıae, MIF, PZR, Infective endocarditis, Hemoculture, HACEK, C.burnetii, B.henselae, C.pneumonıae, MIF, PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET İstanbul Üniversitesi, Sağlk Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Mikrobiyoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2012. Enfektif Endokardit (EE), insidansı düşük bir enfeksiyon hastalığı olmasına rağmen yüksek mortalite riski taşımaktadır. EE etiyolojisinde altta yatan hastalıklara göre etken olan mikroorganizma cinsleri değişiklikler göstermektedir. HACEK grubu bakteriler, anaerop bakteriler, Coxiella burnetii, Bartonellahenselae, Chlamydophila pneumoniae ve Tropheryma whippelii gibi bakteriler, Candida ve Aspergillus gibi mantarlar ve hatta viruslar nadir EE etkenleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde EE etiyolojisi ile yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalarda; HACEK grubu, anaerop bakteriler, Coxiella burnetii, Bartonellahenselae ve C.pneumoniae ile ilgili bilgilere rastlanmamaktadır. Bu nedenle çalışmamızda İstanbul'da EE'li hastalarda nadir rastlanan etkenlerin araştırılması amaçlanmıştır. EE tanısı almış 14 yaşından büyük 46 olgu hasta grubu (HG); C.pneumoniaekontrol çalışmaları için aynı yaş grubundan ve sağlıklı 17 kişi sağlıklı control grubu (SKG) olarak çalışmaya alındı. EE'li hasta grubundan başvuru anında üç farklı zaman aralıklı kan örnekleri alınarak hemokütürleri yapıldı. Kültür negatif EE (KNE) olgularından rezekte edilen kalp kapakçıklarında ve kan serumlarında C.burnetii ve Bartonella türlerinin DNA'ları PZR yöntemi ile C.pneumoniaeantikorları HG ve SKG'unun serumlarında MIF yöntemi ile araştırılmıştır. EE'li hastaların 20(%43.5)'sinde hemokültürler pozitif (KPE), 26 (%56.5)'sında negatif (KNE) olarak saptanmıştır. KPE olgularından izole edilen major etkenler; dağılımı; MRSA (%4.34), MSSA (%8.69), KNS (%8.69), Streptococcus mutans (%2.17), Streptococcus sanguis (%2.17), Streptococcus salivarus (%2.17), Enterococcus sp. (%2.17), Candida parapsilosis (%4.34) oranında tespit edilirken,nadir EE etkenler ise Actinobacillus actinomycetemcomitans (%2.17), Granulicatella adiacens (%2.17), Granulicatella elegans (%2.17), Peptostreptococcus anaerobius (%2.17) oranında tespit edilmiştir. PZR ile 26 KNE olgusundan 4 serum ve 1 kalp kapakçığı olmak üzere toplam 5 hastada B.henselea DNA sı tespit edilmiş, C.burnetii DNA'sına rastlanmamıştır.C.pneumoniae için IgG antikorları HG'unda 1/512 ve üzeri titrede %26.9, SKG'unda ise %5.8 olarak tespit edilmiştir. HG ve SKG karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0.05). Çalışmamızın sonucunda; İstanbulda'ki EE olgularının %34.7'si olağan etkenlerle %19.5'nin ise nadir rastlanan etkenlerle oluştuğu saptanmıştır. Etken saptayamadığımız %45.6 oranında bulunan grupta ise maddi olanaksızlıklar nedeniyle özellikle serolojik ve moleküler yöntemler kullanılarak pek çok mikroorganizma araştırılamamıştır. EE etkenlerinin tam olarak saptanması için daha geniş serili, yüksek bütçeli ve ileri moleküler metodları baz alan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The investigation of rarely encountered causative agents of infective endocarditis: HACEK group organisms, Chlamydophyla pneumoniae, Coxiella and Bartonella species Istanbul University, Medical Sciences Institute. Medical Microbiology Department. Doctorate thesis. Istanbul 2011. (2.17%), Granulicatella adiacens (2.17%), Granulicatella elegans (2.17%), Peptostreptococcus anaerobius (2.17%), C. parapsilosis (4.34%). Bartonella henselea DNAs were detectedin total 5 (10.86%) of 26 CNE cases as 4 sera and 1 heart valve and C.burnetii DNAs were not detected in any of the cases by PCR method. C. pneumonia IgG antibodies were detected as ? 1/512 in 26.9% and 5.8% of PG and HCG, respectively. Statistically significant difference not was detected between PG and HCG (p>0.05). As a result, we detected that 34.7% and 19.5% of the IE cases in Istanbul were caused by commonly encountered causative agents and rarely encountered causative agents, respectively in our study. In group of 45.6% which we didn't detect any causative agents, we couldn't use serological and molecular techniques to investigate many microorganisms because of shortage of financial resources. It was needed large serial and high budget studies which are based on developed molecular techniques.