İstanbul'da bir tıp fakültesinde takip edilen 75 yaş üstü bireylerin nütrisyonel değerlendirmesi ve fonksiyonel kapasiteleri ile ilişkisinin araştırılması
The assessment of nutritional status and its relation with functionality among outpatients older than 75 years-old followed by a university hospital's division of geriatrics in İstanbul
  1. Tez No: 370124
  2. Yazar: CİHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Geriatrics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: public health, elderly, nutrition, functional capacity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kılıç, C. (2014). İstanbul'da Bir Tıp Fakültesinde Takip Edilen 75 Yaş Üstü Bireylerin Nütrisyonel Değerlendirmesi ve Fonksiyonel Kapasiteleri ile İlişkisinin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Yaşlılıkta beslenme; fizyolojik değişiklikler, akut-kronik hastalıklar, ağız ve diş sağlığı problemleri, çok sayıda ilaç kullanımı, ekonomik durum, gıda edinme zorluğu, tek başına yemek hazırlayamama ve yiyememe gibi nedenlerle olumsuz etkilenmektedir. Yaşlıların bakımında ve takibinde temel hedef fonksiyonelliğin korunmasıdır. Bu amaçla yaşlı fonksiyonelliğini etkileyecek etmenler yönünden fiziksel, fonksiyonel, çevresel, sosyal ve psikolojik değerlendirmeleri kapsayan Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme yapılır. Özellikle 75 yaş üstündeki yaşlılarda beslenme durumunun demografik özellikler, yürüme hızı, kas gücü, fiziksel aktivite, kognitif durum, depresyon, kronik hastalık sayısı, polifarmasi gibi durumlarla ilişkisi olabilir. Bu çalışmada amaç, toplumda yaşayan 75 yaş üstü bireylerin nütrisyonel durumları ile ilişkili faktörlerin saptanmasıdır. Bu çalışma bir üniversite hastanesinin İç Hastalıkları Anabilim dalına bağlı Geriatri Bilim Dalı polikliniğine başvuran 75 yaş üstü gönüllü yaşlılarla 03-Ocak-2013 ile 31-Aralık-2013 tarihleri arasında tanımlayıcı tip bir çalışma olarak yürütüldü. Katılımcılara fiziksel ve sosyo-demografik özellikleri yanında Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Formu, Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Formu, Basitleştirilmiş İştah Anketi, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Kısa Form, Geriatrik Depresyon Ölçeği Kısa Form, Mini-Cog, Zamanlı Kalk Yürü Testi, El Kavrama Gücü Testi, Biyoelektrik İmpedans Analizi ile vücut kas kütlesi ölçümü yapıldı. Çalışmaya toplam 203 yaşlı alındı. Yaşlıların %33'ü(67) erkek, %67'si(136) kadındı. Grubun yaş ortalaması 80,9 idi. Yaşlıların %5,4'ünde malnütrisyon, %22,7'sinde malnütrisyon riski vardı. Beslenme durumunun bozukluğu ile kadın cinsiyeti ve ileri yaş arasında pozitif yönde korelasyon vardı. Beslenme ve iştah durumu ile fonksiyonel kapasite ölçümleri ve kognitif durum arasında pozitif yönde korelasyon, depresyon testi puanları ile negatif yönde korelasyon vardı. 75 yaşından sonra beslenme ve iştah durumundaki azalma, fiziksel ve fonksiyonel kapasitede, kognitif durumda azalma ve depresif duygudurum ile ilişkilidir. Anahtar Kelimeler : halk sağlığı, yaşlı, beslenme, fonksiyonel kapasite, kapsamlı geriatrik değerlendirme Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 30904
Özet (Çeviri)
Kilic, C. (2014). The Assessment of Nutritional Status and Its Relation with Functionality among Outpatients Older Than 75 years-old Followed by a University Hospital's Division of Geriatrics in Istanbul. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Public Health, Master Thesis. Istanbul. Nutrition is affected negatively in the old age due to physiological changes, acute-chronic diseases, oral-dental health problems, polypharmacy, economical factors, difficulties in food supply, difficulties in preparing and in eating food. Major goal of elderly care is preservation of the functionality. Therefore, all the elements that may affect functionality should be evaluated by Comprehensive Geriatric Assessment. These elements include physical, functional, nutritional, environmental, social and psychological factors. In individuals older than 75 years-old, nutritional status may be related to demographical features, walking speed, muscle strength, physical activity, cognitive status, depression, number of chronic diseases and polypharmacy. In this study, we aimed to study the factors related to nutritional-status in individuals older than 75 years-old. We studied the voluntary elders older than 75 years-old who were outpatients followed by a university hospital's geriatrics unit between 03.January.2013 and 31.December.2013 as a descriptive study. The participants were evaluated with Katz Activities of Daily Living and Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living scores, Simplified Nutritional Appetite Questionnaire, Mini Nutritional Assessment Short-Form, Geriatric Depression Scale Short-Form, Mini-Cog test, Timed-Up and Go test, Hand Grip Strength, Bio Impedance Analysis of muscle mass. A total of 203 elders were included in the study. 33% were male and 67% were female. Mean age was 80.9 years. 5.4% had malnutrition and 22.7% had malnutrition risk. Poor nutrition was correlated with female gender and advanced age. Nutritional status and appetite were positively correlated with functional and cognitive status but negatively correlated with depression score. Our study suggests that the worsenings in nutritional status and appetite are related to depressive mood and decrease in physical, functional, cognitional capacity in elders older than 75 years.