KOBİ'lerin yönetim ve organizasyon sorunları: TRB-1 bölgesindeki işletmelerde bir araştırma
The management and organi̇zati̇on problems of SMEs: A study in business at TRB-1 region
  1. Tez No: 370143
  2. Yazar: SELMAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Yönetim ve Organizasyon, TRB-1, SME, Management and Organization, TRB-1
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Her ülke için büyük öneme sahip olan KOBİ'lerin istihdama sağladıkları katkılar, teknolojik gelişmelere açık olmaları ve esnek yapıları onları vazgeçilmez yapmaktadır. KOBİ'ler ülkenin her yerine dağılmış olmaları itibariyle de ekonomik kalkınmayı ülke çapına dengeli şekilde yaymaktadırlar. Türkiye'de KOBİ'lerin ortalama ömrünün 13 yıl olduğu ve her 100 şirketten 84'ünün 2. kuşağa devredilememiş olması KOBİ'lerin yönetim alanında sorunlar yaşadığını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlarda, TRB-1 bölgesindeki KOBİ yöneticilerinin aynı zamanda firma sahibi oldukları ve eğitim durumlarının da yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Bu da KOBİ'lerin profesyonel anlamda yönetilmediklerini, geleneksel tecrübeye dayalı bir yönetim benimsediklerini göstermektedir. KOBİ'lerin Planlarını kısa vadeli yaptıkları gözlemlenirken yetki devrinde de zorlandıkları anlaşılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kurulan hipotezlerde çalışanın yaşı, eğitim düzeyi, unvanı, sayısı ve işletmenin karar birimi ile işletmedeki yönetim ve organizasyon sorunları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Kurulan regresyon modelinde ise firmalardaki yönetim ve organizasyon sorunları; planlama, organizasyon, insan kaynakları, denetim, karar alma, yetki devri ve eğitim faaliyetlerindeki sorunları etkilemektedir. Regresyon modelinin yönetim ve organizasyon sorunları üzerindeki değişimin %87'sini açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
SMEs that have greet importance for almost every country, contribute to employment, their being suitable for tecnological developments and flexible edifice makes them unceaseable. As SMEs are scattered to every part of the country they spread economical development equally. As SMEs lives ar efor 13 years and also 84 of every 100 company aren't turned over 2nd generation shows that SMEs have problems in the management area In the result that have gathered, it's seen that SME managers, at the same time, have company and their education status are insufficient.This situation shows that SMEs aren't managed professonally, SMEs have adopted management that have based on traditionel experience. In addition, it's highlighted that SMEs make their plans for short term and they have difficulties in turning are the authority It seen that these is a meaningful difference between age of the worker, education status title , number, decision part of the company and the management and organisation problems. In the regression model that's set, organisation and management problems of the firm effects, planning, organisation, human resource, checking, making decision, turning over the authority and problems of education activities. It's seen that regression model can explain % 87 of variation over the problems management and organisation.