Besnili Lüzumi Divanı (tahlil-transkripsiyonlu metin-dizin)
The divan of Lüzümi from Besni (analysis-transcribed text-concordance)
- Tez No: 370142
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Besnili Lüzûmî Dîvânı, 19. Yüzyıl, Transkripsiyonlu Metin, The Divan of Lüzümi from Besni, 19th century, Transcribed Text
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
ÖZET Bu çalışmada daha önce üzerine çalışma yapılmamış olan ve kaybolduğu sanılan Besnili Lüzûmî Divanı'nın transkripsiyonlu metnini oluşturup tahlilini yaptık. Tahlil bölümünü Din ve Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat olmak üzere dört kısma ayırdık ve şiirlerin şekil yönünden incelemesini yaptık. Ayrıca şairin hayatı ve sanatının hususiyetleri ile ilgili bilgiler verdik. Çalışmanın sonuna Divan'ın dizinini ve Arap harfli orijinal metnini ekledik. Hayatıyla ilgili çok sınırlı bir bilgiye sahip olduğumuz, 19. yüzyılda yaşayan ve güzel aşk şiirleriyle dikkati çeken Lüzûmî, Besni'de doğmuş, Halep ve Şam medreselerinde eğitim görmüş ve Besni'de vefât etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We have made the analysis of The Divan of Lüzümi from Besni by generating his transcribed text that have not been studied before and thought to have been lost. We have sectioned the analysis chapter into four: Religion and Sufism, Community, Human and Nature. Besides, we have given information about the life of the poet and the characteristics of his art. We have added the concordance of his Divan and its original text with Arabic letters at the end of the study. Lüzümi who we do not have enough knowledge about his life, lived in 19th century and attracted attention with his nice love poems. He was born in Besni, studied at Halep and Şam madrasahs and died in Besni.