Süleymaniye Kütüphanesi 34 SÜ-TARLAN 67/1 numaralı şiir mecmuası (1a-54a Varak) (İnceleme Metin)
  1. Tez No: 370161
  2. Yazar: MUSTAFA UĞUR KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmua, yazma, mecmua-ı eş'ar, Classical Turkish Literature, manuscript, macmua, macmua-i esar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Klasik Türk edebiyatı diye isimlendirilen, Türk edebiyatında önemli bir dönemi karşılayan, bu edebiyatta beğenilen şiirler birçok seçkiye dahil edilmiştir. Bu seçki, Klasik Türk edebiyatında“mecmua, mecmua-ı eş'ar”adlarını alır. Şiirin hayattaki yerini ve dönemin ya da hazırlayanın estetik anlayışını yansıtan“mecmua”bir tür antropolojik veri olarak okunabilir. Dilden sanata, dinden siyasete,“kültürden irfana”birçok başlığa dahil edebileceğimiz bu veriler,“Geçmiş, geçmemiştir.”fehvasınca ayrıca kıymet taşır. Bu çalışmada Süleymaniye Kütüphanesi 34 Sü-Tarlan 67/1 numarada yer alan toplam 111 varak olan yazma eserin 1-54 varak arasında yer alan 121 şaire ait 327 gazel ve 14 musammat hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca bunların anlaşılması için“mecmua”kavramı hakkında da bilgi verilmiştir. Mecmuanın kim tarafından ve ne zaman yazıldığı bilinmemektedir. Mecmua sadelik barındıran, söyleyiş kolaylığı olan, terkip yoğunluğu az, Türkçe kelime oranın fazla olduğu ve deyimlerin bulunduğu metinlerden oluşuyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this type of literature which is called Turkish classical Literature and has a crucial period in Turkish Literature the favourite poetries are included into many poetry collections. These collections are called“mecmua, mecmua-ı eşar”in Turkish Classical Literature . The“mecmua”, reflecting aesthetics perceptions of the writer and the period of which it is written ,expressing the place of poetry in life, can be seen as a kind of antropological data. From language to art, from religion to the politics from culture to learning and understanding, these data, which can be included in many content heading, has a value in the concept of "past is not past, past is present -it is not over it is underway. In this study the information about 14 musammats and 327 ghazals of 121 poets were given. These manuscripts of 121 poets are in Suleymaniye Library in number 67-1 34 Sü-Tarhan.These ghazals and musammats take place between 1-54 leaves of total 111 leaves. Also to understand the work completely some information was given about the concept of macmua as well. It is not known that macmuas written by whom or what date. Macmua is composed of texts which is plain and has idioms, less intensive pharases high percentages of Turkish words and easy to tell.