Üstün zekalı ve yetenekli bireylerin hafıza performansına EEG-biofeedback yönteminin etkisi
The effect of EEG-biofeedback method on memory performance of gifted and talented children
  1. Tez No: 370187
  2. Yazar: MEHMET FATİH VARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DAVASLIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hafıza performansı, Üstün zekâlı ve yetenekli öğrenciler, EEG-Biofeedback, Memory performance, Gifted and talented students, EEG-Biofeedback
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin hafıza performanslarına EEG-Biofeedback yönteminin etkisini araştırmaktır. Çalışmanın alt amacı ise EEG-Biofeedback yöntemi ve Hafıza Egzersiz Programının üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin hafıza performansına yönelik etkilerini karşılaştırmaktır. Araştırnmanın çalışma grubunu İstanbul Bilim ve Sanat Merkezinde 5. ve 6. sınıfa devam eden 34 üstün zekâlı ve yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere ön test olarak Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi - ÖKTEM-SBST (T1), Görsel İşitsel Sayı Dizisi Testi - GİST (T2), Görsel Hafıza Testi - GHT (T3) uygulanmıştır. Bu 34 öğrenci hafıza ön-test puanlarına göre, ortalamaları ve standart sapmaları birbirinden anlamlı farklılık göstermeyen Deney Grubu 1 (DGl): 6, Deney Grubu 2 (DG2): 14, Kontrol Grubu (KG): 14 kişi olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. DGl'e EEG-Biofeedback eğitimi verilmiş ve DG2'ye ise Hafıza Egzersizleri Programı uygulanmıştır. Uygulama bitiminde her üç gruba da son-test olarak tekrar T1, T2 ve T3 uygulanmıştır. Verilerin analizi non-parametrik Kruskal Wallis Testi, Wilcoxon İşaretlenmiş Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi ile yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hem DGl hem de DG2'nin söz konusu testlerden aldıkları son test ortalama toplam puanları ön test ortalama toplam puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, araştırmanın temel amacını oluşturan deney gruplarının karşılaştırılmasına ilişkin bulgular ise, DGl'in son test ortalama toplam puanının DG2'nin son test ortalama toplam puanından anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak EEG-Biofeedback Eğitimi ile Hafıza Alıştırmaları Programının üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin hafıza performanslarını arttırdığı, ancak EEG-Biofeedback Eğitiminin daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the effects of EEG-Biofeedback method on memory performances of gifted and talented individuals. The subsidiary aim of the study is to investigate and compare the effects of EEG-Biofeedback method and Memory Exercise Program on memory performances of gifted and talented individuals. 34 gifted and talented 5th and 6th grade students enrolled in Istanbul Science and Art Center constitute the sample of the study. Öktem Verbal Memory Process Test – T1(ÖKTEM-VMPT), Visual Aural Digit Span Test – T2 (VADS) and Visual Memory Test - T3 (VMT) were applied as preliminary tests. These 34 students were grouped, according to their memory preliminary test scores, into three groups average scores and standard deviations of which do not show any significant differences. The numbers of students are as follows: Experimental Group 1 (EGl): 6; Experimental Group 2 (EG2): 14; and the Control Group (CG): 14. EEG-Biofeedback training was applied in DGl and Memory Exercise Program was applied in DG2. At the end of the application, T1, T2 and T3 were administered to each of the three groups as a final test. Non-parametric Kruskal Wallis Test, Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U Test were used in the analysis of the data. According to the findings of the study, it was observed that the final test total average scores of both DGl and DG2 are significantly higher that their preliminary test total average scores. The findings regarding the comparison of experimental groups, which is the main aim of this study, indicate that the final test total average scores of DGl are significantly higher than the final test total average scores of DG2. As a result, it is determined that EEG- Biofeedback Training and Memory Exercise Program improve the memory performances of gifted and talented individuals, yet EEG-Biofeedback Training is found to be more effective.