Küresel finansal krizin sağlık harcamaları üzerine etkisi: Türkiye örneği
Global financial crisis effects on health expenditures: The case of Turkey
- Tez No: 370262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel Ekonomik Kriz, Sağlık Sektörü, Sağlık Harcamaları, Global Economic Crisis, Health Sector, Health Expenditures
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ABD'de 2007 yılında konut piyasasında ortaya çıkan kriz finans sektöründen reel sektöre sıçramış tüm dünyayı etkileyen küresel bir krize dönüşmüştür. Kriz, faiz hadlerinin çok düşük olduğu bir dönemde gayrimenkul fiyatlarının hiç düşmeyeceği düşüncesi ile konut kredilerinde ortaya çıkmıştır. Küresel kriz gelişmiş ülkelerin bankacılık sistemini daha önce meydana gelmeyen bir sıkıntıya sürüklemiştir. ABD mortgage piyasasının işleyişinde zorluklar olduğu, gelişmelerin kriz sinyalleri verdiği analiz edilmiştir. Denetim eksiklikleri ile uygulanan politikaların öngörülemeyen olumsuzluklara neden olduğu belirtilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Kriz, kredi derecelendirme kuruluşlarını, denetleyici ve düzenleyici kurumları hangi hataları yaptıkları konusunda düşünmeye sevk etmiştir. Bu çalışmanın amacı, ABD'de ortaya çıkan sonra tüm dünya ekonomisini olumsuz etkileyen mortgage krizinin Türkiye sağlık sektörü, sağlık harcamaları üzerinde etkilerini incelemektir. Mortgage krizi birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de etkisini göstermiştir. Bu kriz beşeri sermayeyi, toplum sağlığını olumsuz etkilemiştir. Çalışmamızda krizin sağlık üzerindeki etkileri açıklanarak temel sağlık göstergeleri ile krizin sağlık harcamaları ve sağlık sektörü üzerindeki etkilerinin açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmamız sonucunda ekonomik göstergeler ile krizin sağlık harcamalarını doğrudan değil, dolaylı olarak etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the year of 2007 in USA the economic crisis emerging in housing sector has jumped from financial sector to real sector and it has changed into global crisis affecting the whole world. The crisis has emerged on residential loan in the term of interest rate has been pretty low with the idea tha the real estate property will never decrease. The Global crisis has distressed the banking system of the developed countries which has never seen before. The USA has stated that there are some difficulties in the process of mortgage system and analysed that these developments pointing crisis. Some resoulution offers have been given by presenting that the policies applying without inspection system can cause unpredictable negativenesses. The crisis has made Credit Rating Foundation, Inspector and Ragulator Foundation to think about the mistakes they have made. The aim of this study is to examine the mortgage crisis coming out in USA and later on affecting the whole world economy negatively and its effects on Turkish Health System and Health expenses. The mortgage crisis has revealed itself in Health sector as revealed itself in many sectors. This crisis has affected national capital and health of scociety in negative way.In this study by explaining the effect of crisis on health we have aimed to explain the effect of crisis on health expenses and health sector.At the end of our study it has been founded that the economic crisis and economic indicators have affected health sector not directly but indirectly.