İslam öncesi Türk savaşçısının donanımı ve temel savaş aletleri
Pre-Islamic Turkish warrior's hardware and main weapons
- Tez No: 370376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİLLA DENİZ BAYKUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Silah, savaş aleti, savaş, saldırı, savunma, donanım, giyim-kuşam, weapon, war, offensive, defence, hardware, apparel
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Tarihin akışını değiştiren dönüm noktaları genellikle savaşlardır. Savaşların akıbetini belirleyen en önemli nokta ise tarafların askeri dehası ve kullandıkları silahlardır. Silahların üretimi, tahrip gücü, hızlı kullanımı, sağlamlığı ve savaş alanında nasıl kullanıldığı önemli bir konudur. Türklerin İslamiyet Öncesi dönemde kullandıkları savaş aletlerinin ve silahlarının belirlenerek ortaya konulması net bir şekilde çözülmüş bir konu değildir. Türkler tarihte hep savaşçı karakterli bir millet olarak anılır. Ancak bu çok yüzeysel bir yorumdur. Çünkü Türklerin savaş dehası, ordu sistemi ve en önemlisi de kullandıkları harp silahlarının mahiyeti şimdiye kadar herhangi bir çalışmada tam olarak ortaya çıkartılmamıştır. Bu Yüksek Lisans tezinin amacı İslamiyet'ten önceki dönemde Türk-bozkır milletinin giyim kuşamını, temel donanımını ve savaş aletlerini ele alıp değerlendirmektir. Bu çalışmamızda yazılı kaynaklardan, müzelerden, bazı yazma eserler ve Çince müze kataloglarının tercümelerinden ve arkeolojik verilerden yararlanılarak savaş aletlerinin nitelikleri ortaya çıkartılmıştır. Elde edilen materyaller, doğruluğu iyice araştırıldıktan sonra, bölümlere ayrılan çalışmada, uygun başlıklar altında değerlendirilmiştir. Kısacası bu araştırmamız, ilk olarak Türk-bozkır savaşçısının temel donanımını, giyim-kuşamını ve temel savaş aletlerini nasıl temin ettiğini ortaya koymaktadır. Ardından o dönemde bozkır savaşçısının, savaş şartlarına uygun olarak nasıl giyindiğini, harp esnasında yanında bulunması gereken temel donanımlarını gözler önüne sermektedir. Bunları müteakiben çalışmamızda, saldırı silahlarını kendi içlerinde gruplandırarak ele aldık. Son olarak da savunma silahları ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The turning points which change the course of history is generally wars. The most important point is that determine the outcome of the wars is military genuis of the parties and their weapons. Production of the weapons, demolotion power of the weapons, speedy usage of weapons, solidity of the weapons and how they were used in the battle field is an important topic. Specifying and bringing out the weapons which was used by Turks before Islam age is the topic that was not solved clearly. Turks were called warrior characterized nationality all the time in the history. But this is a very superficial remark. Because war genius of the Turks, sytem of the army and above all quality of the war weapons which used by Turks have not brung out in a study so far. The aim of the this thesis is handling and taking stock of the clothes, the basic equipments and the weapons of the Turk-steppe nation in the time when before Islam. In our this study, written resourses, museums, some written works and some Chinese museum catalogs' translations and archaeological datas were benefited from and qualification of the weapons were shown up. After the materials, which were found, had been authenticated, they were assessmented in suitable titles in the study that was seperated to particular chapters. Shortly, our this study firstly presents Turk-steppe warrior's basic aquipment, clothes and how procure the basic weapons. Then the study lay that how a step warrior's dress in war conditions, what the warriors need to keep something arround as basic aquipment while fight. Just after we classified the offensive weapons inter se in our study. And finally the defence weapons are assessmented detailedly.