Kurumsal aile şirketlerinde iç denetim
Internal audit in institutional family business
  1. Tez No: 370389
  2. Yazar: İLYAS TURĞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Kurumsallaşma, Aile Şirketleri, İç Denetimin Uygunluğu, Internal audit, Institutionalization, Family companies, Efficieny and copmliance of internal audit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
Aile şirketlerinin ekonomideki yeri, değeri, katkıları ve miktarı göz önünde bulundurulduğunda ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz ve dünya işletmelerinin büyük çoğunluğunu bu şirketler oluşturmaktadır. Fakat bu şirketlerin yaşam eğrisi incelendiğinde ömürlerinin pek de uzun olmadığı görülmekte ve önemli bir bölümünün daha ilk kuşak ve ikinci kuşakların yönetimlerinde yok oldukları görülmektedir. Yapılan araştırmalarda bunun en önemli sebebinin kurumsallaşamama sorunu olduğu görülmüştür. Araştırmanın teori kısmında; aile şirketleri, özellikleri, avantajları ve sorunları incelenmiş, kurumsallaşmanın nasıl yürütülmesi gerektiği ve takip edilmesi gereken adımlar incelenmiştir. Kurumsal aile şirketlerinde iç denetim faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği, uygunluğun nasıl sağlanacağı konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Tezin araştırma kısmında ise şirketlerdeki iç denetim faaliyetlerinin uygunluğunu değerlendirmek amacı ile hazırlanmış sorulardan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Anketin halka açık ve aile bağı olan şirketler ile gerçekleştirilmesi uygun görülmüş ve 263 adet firmanın aile bağı olduğu tespit edilmiştir. Bu firmaların 250 adedine anketin yapılabileceği tespit edilmiş ve anket firmalar ile yüz yüze veya bir sistem aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Şirketlerin 67 adedi ankete geri bildirimde bulunmuştur. Yapılan analizlerde şirketlerin, anket sorularının temelini oluşturan ve zorunlu ve tavsiye niteliğindeki uygunluk kriterlerine tam ve eksiksiz şekilde uyum sağlayamadıkları görülmektedir. Bu sebeple,“Halka açık kurumsal aile şirketlerinde iç denetim faaliyetleri uygun bir şekilde yürütülmektedir.”hipotezi reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to importance of family business in economics, it has important role in country's economy. These companies constitute the vast majority of enterprises in our country and the world. However, many of these companies' life cycle are not very long and significant part of these companies can last at least until the first or second generation. According to studies, the major problem is institutionalization. The specifications and problems of family companies were examined, how to carry out and sustain the institutionalization were examined in the theory part of study. How to apply internal audit activities in corporate family business and how to achieve the effectiveness and compliance were mentioned. The survey study is done in order to evaluate the compliance of internal audits in family companies in the research part of the study. The survey is applied to public limited family companies and it was detected 263 companies have family relations in their corporate bodies. 250 companies were found to be applicable to the survey and the survey is done by interviews or on online system. 67 of the companies got feedback to the survey. In the analysis of the companies seen that, they failed to provide full and complete compliance to the eligibility criterai in the nature of mandatory and advisory which is forming the basis of the survey questionnaire. Therefore,“The internal audit activities are carried out in an appropriate manner in the public corporate family business,”hypothesis is rejected.