Okul öncesi öğretmen adaylarının ve okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin tutum ve inançlarının incelenmesi
Investigation of early childhood pre-service teachers? and in-servi̇ce teachers beliefs and attitudes toward classroom management
- Tez No: 370439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, Öğretmen ve Öğretmen adayı inançları, Müdahaleci, Müdahaleci olmayan, Etkileşimci, Classroom Management, Teachers and students in early chilhood education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma okul öncesi öğretmen adaylarının ve öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin inanç ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ili merkez ilçelerinde (Sarıçam, Çukurova, Yüreğir) bağımsız anaokullarında görevli 164 öğretmen ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi okul öncesi öğretmenliği bölümünde okuyan 141 öğretmen adayı oluşturmuştur. Martin, Yin ve Baldwin (1998) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması Savran (2002) tarafından yapılan Sınıf Yönetimine Yönelik Tutum ve İnanç Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmen adayları ve öğretmenler içerisinden gönüllük esasına göre 10 okul öncesi öğretmen adayı ve 10 okul öncesi öğretmeniyle görüşmeler yapılmış ve toplanan veriler incelenmiştir. Araştırmanın nitel verileri araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Ölçekten elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlere ve öğretmen adaylarına ait bağımsız değişkenlere ilişkin ortalamalar arasındaki farklılıklar bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılarak belir-lenmiştir. Elde edilen nitel veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçları hem okul öncesi öğretmen adaylarının hem de okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetiminin ders yönetimi ve insan yönetimi boyutlarında müdahaleci bir inanç ve tutuma sahip olduklarını göstermektedir. Yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlarda da okul öncesi öğretmen adayları ve öğretmenlerin sınıf yönetiminde müdahaleci inanca sahip olduklarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine early childhood pre-service teachers? and in-service teachers? beliefs and attitudes toward classroom management. The sample of this study consisted of 164 early childhood teachers who serviced at independent pre-schools in the central district of Adana (Çukurova, Sarıçam, Seyhan and Yüreğir) and 141 pre-service teachers who studied at the department of early childhood education in Faculty of Education in Çukurova University. Attitudes and Beliefs on Classroom Con-trol (ABCC), developed by Martin, Yin and Baldwin (1998), adopted by Savran (2002) to Turkish was used for investigation 10 early childhood in-service teachers and 10 pre-service teachers from the sample participated in the interview voluntarily and the data obtained from them were analyzed. The qualitative data were collected with semi-structured interview form developed by the researcher. The data obtained from instrument were analyzed by using SPSS package pro-gram. The differences between the means related to the independent variables of pre- and in-service teachers were determined by using independent sample t-test and one way variance analysis (ANOVA). Obtained qualitative data were analyzed by using content analysis. The results of the study showed that both early childhood pre-service and in-service teachers have interventionist beliefs and attitudes toward instructional manage-ment and human management dimensions. It was seen at the result of the interview that pre- and in-service early childhood teachers have interventionist beliefs and attitudes toward classroom management.