The effects of taboo game on students' English speaking fluency
Taboo oyununun öğrencilerin İngilizce konuşma akıcılıkları üzerine etkileri
  1. Tez No: 370440
  2. Yazar: TARIK ATALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, Akıcılık, Taboo, Oyun, Speaking Skill, fluency, Taboo, Game
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Konuşma, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği derslerde en önemli becerilerden birisidir, fakat bu becerinin İngilizce derslerinde ihmal edildiği veya bu beceriye yeteri kadar önem verilmediği görülmektedir. Öğrencilerin yeterli düzeyde kelime ve dil bilgisine sahip olmalarına rağmen, kendilerini İngilizce ifade etmede ve akıcı konuşmada zorluklar yaşadıkları bilinmektedir. Birçok uzman (Lawtie, 2004; Willis, 2008; Newcombie, 2007; Al-Sibai, 2004) İngilizce öğrenen öğrencilerin cümleler kurabilmekte ve bir okuma parçası verildiğinde onu anlamakta olduğunu fakat konuşma söz konusu olduğunda ise bu geniş kelime ve dil bilgisinin nadiren pratiğe dökülmekte olduğunu ifade etmektedir. Pratik yapmaya çalıştıklarında ise, cümleler genellikle çok basit olmakta ve ileri düzey veya daha kompleks cümleler kurmak istedikleri zaman ise zorluk yaşamaktadırlar. Ülkemizde, öğrenciler ilkokuldan yükseköğretime gelene kadar en azından 9 yıl, haftada iki saat zorunlu İngilizce dersi almaktadırlar (Talim Terbiye Kurulu (TTK), 2010). Öte yandan, bunca yıl eğitim almalarına rağmen, öğrencilerin çoğu hala İngilizce konuşamadıklarını ve akıcı cümleler kuramadıklarını düşünmektedir. Bu durumun farklı sebepleri vardır; derste ağırlıklı olarak gramere odaklanma, konuşma ve dinleme etkinliklerine ayrılan zamanın azlığı, kalabalık sınıflar, ders süresinin azlığı vb. Birçok öğrenci sınavlarda iyi puan almalarına rağmen İngilizceyi iyi konuşamamaktadır. Bu durum öğrenciler açısından bir kayıp olarak görülmektedir. İnsanlar iletişim kurarken çoğunlukla konuşma becerilerini kullandıkları için, dil öğretiminde konuşma becerisinin daha fazla öneme sahip olması gerektiği Lawtie (2004) tarafından önerilmektedir. Bu durum öğretmenlere konuşma becerisinin geliştirilmesi için, konuşmayı teşvik edici görsel-işitsel oyunlar ve eglenceli materyaller gibi farklı araçları kullanma sorumluluğu vermektedir. Bu çalışmadaki amacımız düzenli oynanan Taboo oyununun öğrencilerin İngilizce konuşma akıcılıklarına etkilerini bulmaktır. Çalışmanın katılımcıları haftada 3 saat İngilizce konuşma ve dinleme dersi alan 48 üniversite hazırlık sınıfı öğrencisidir. Katılımcıların konuşma becerilerini belirlemek için, deney ve kontrol grup katılımcılarıyla bir ön görüşme yapıldı. Daha sonra, dersler deney grubundaki öğrencilerle haftada 1 saat olmak üzere 10 hafta boyunca Taboo oyunu oynayarak işlendi. Kontrol grubundaki katılımcılar ise o bir saatte normal sınıf temelli konuşma ve dinleme aktivitelerine devam ettiler. On hafta sonunda, tüm katılımcılarla son-görüşme yapıldı. Görüşmeler kaydedildi ve yazıya döküldü. Yazılar kısa duraksama, uzun duraksama, ana dil kullanımı ve kelime tekrarları yönünden analiz edildi. Sonuçlar düzenli oynanan Taboo oyununun öğrencilerin konuşma akıcılıklarını artırdığını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Speaking is one of the most important skills in English as a foreign language classes, however, it seems to be ignored or to be given less important in English lessons. Even though many students have enough knowledge on grammar and vocabulary, it is known that they have difficulty in expressing themselves in English or speaking fluently. Many scholars (Lawtie, 2004; Willis, 2008; Newcombie, 2007; Al-Sibai, 2004) illustrate that students who learn English in the classes generally can make sentences and understand a reading passage is given to them, but when it comes to speaking, the extensive knowledge of vocabulary and grammar are rarely put into practice. When they try to put into practice, the sentences are generally very simple, and they have difficulty in making complex sentences or going further. In our country, the students have had at least two hours compulsory English lessons in a week starting from primary school to tertiary education at least nine years (Talim Terbiye Kurulu (TTK), 2010). On the other hand, most students still think that they do not speak English well and do not produce fluent sentences even though the education they had those years. The reasons may vary; focusing mainly on grammar in the lessons, the lack of time devoted to speaking and listening activities, crowded classrooms, the lack of lesson hours etc. Many students cannot speak English well although they have good scores in English exams. This seems to be a fail on the part of the learner. Since people use mostly their speaking skill while communicating with others, it has been suggested by Lawtie (2004) that speaking skill should receive special attention in the field of language teaching. This concern puts more responsibility on teachers towards facilitating speaking via different means such as using audiovisual and enjoyable materials and games thus, promoting fluency of speech. Our aim in this study is to find out effects of the regular practice of Taboo Game on students' English speaking fluency. The participants of the study are 48 university prep class students who had 3 hours of English speaking and listening lessons per week. In order to determine participants' speaking skills, a pre-interview was done with experimental group and control group participants. Later, in the lessons, the experimental group played Taboo game for ten weeks, one hour in a week. The control group continued their normal classroom-based speaking and listening lessons in that one hour. At the end of ten weeks, a post interview test was done with all participants. The interviews were audio-taped and transcribed. Transcripts were analyzed according to short pauses, long pauses, the use of (L1) mother language and word repetitions. The results revealed that the regular classroom practice of Taboo games increased students' speaking fluency.