Lise öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek düzeyine göre sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi
Examining continuous anger and anger expression styles according to the perceived social support level of high school students
- Tez No: 370485
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Öfke, Öfke İfade Tarzları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ALGILADIKLARI SOSYAL DESTEK DÜZEYİNE GÖRE SÜREKLİ ÖFKE VE ÖFKE İFADE TARZLARININ İNCELENMESİ Fatih AYNA Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sabahattin ÇAM Haziran 2013, 52 sayfa Bu araştırmada, lise öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek düzeyine göre sürekli öfke ve öfke ifade tarzları incelenmiştir. Araştırmaya 365 kız, 347 erkek olmak üzere toplam 712 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeylerini saptamak amacıyla Yıldırım (2004a) tarafından geliştirilen, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ASDÖ-R) kullanılmıştır. Sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının ölçümü Spielberger tarafından geliştirilen ve Türkçeye Özer (1994) tarafından uyarlanan Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği ile yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 11.5 istatistik programını ile yapılmıştır. Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyine göre sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda lise öğrencilerinin algılanan sosyal destek düzeyi yükseldikçe sürekli öfke puan ortalamalarının düştüğü bulunmuştur. Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyine göre öfke ifade ediş tarzlarından Öfke İçe, Öfke Dışa ve Öfke Kontrol alt ölçeği puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING CONTINUOUS ANGER AND ANGER EXPRESSION STYLES ACCORDING TO THE PERCEIVED SOCIAL SUPPORT LEVEL OF HIGH SCHOOL STUDENTS Fatih AYNA Master Thesis, Department of Educational Sciences Advisor: Assist Prof Dr Sabahattin ÇAM June 2013, 52 pages The continuous anger and anger expression styles were examined according to the perceived social support level of high school students. 365 girls and 147 boys; totally 712 students participated in the study. In order to determine the perceived social support of students taking part in the study Perceived Social Support Scale (ASD.-R) developed by Yıldırım (2004a) was utilised. With the aim of measuring continuous anger and anger expression style Continuous Anger and Anger Expression Style Scale which was developed by Spielberger and adapted to Turkish by Özer (1994) were used. The data were analysed through SPSS 11.5 Statistical program. With a view to determine if there is difference between continuous anger and expression styles according to perceived social support level of students One-way Analysis of Variance was conducted. According to the results, as perceived social support level rises the continuous anger mean score decreases. It was seen that there is a meaningful difference among mean scores of level anger inside, anger outside, and management of control according to the perceived social support level. Key words : Perceived Social Support, Anger, Anger Expression Style