İktisat ve ahlak
Economics and ethics
  1. Tez No: 370487
  2. Yazar: ÖNDER KARAGÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Felsefe, Economics, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Adam Smith, Bilimsel Yöntem, Keynes, Marjinalizm, Neoklasik İktisat, Adam Smith, Scientific Method, Keynes, Marginalism, Neoclassical Economics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İktisat ve Ahlak adlandırmasına imkan veren bir sorunun doğuşu iktisadın bağımsız bir bilim statüsünü kazanmasıyla gerçekleşir. 17. Yüzyıldan itibaren Avrupa düşüncesinde ortaya çıkan felsefe ve bilim ayrışmasıyla beraber sanayi kapitalizmi ve liberalizm felsefesi, iktisat ve ahlak ilişkisinin sonraki yönelişinin temelini atmıştır. Doğa bilimlerinin öncülüğüyle gerçekleşen söz konusu ayrışma, ilk sistematik ifadesini Adam Smith?in Milletlerin Zenginliği eseriyle bulan iktisat bilimine doğa bilimlerinin yöntemsel karakterini miras bırakır. 19. Yüzyıl sonlarında Marjinalist dönüşüm, iktisat bilimine pozitif bilim sınırları içerisinde geniş bir ilerleyiş yolu açarken, ahlakın iktisat dışına itilmesine de neden olur. İktisat biliminin gelişimi, büyük ölçüde Neoklasik ekolün bilim, insan ve ahlak anlayışı altında gerçekleşmiştir. Homo economicus ahlakı etrafında gelişen iktisat kuramı, bireyin doğasını dar bir ahlak çerçevesine hapsetmiş; öte yandan, bir norm koyucu olarak ahlakın ekonomi açısından etkinsizliği inancı kuramsallaştırılmış ve dolaylı olarak homo economicus ahlakı idealize edilmiştir. Söz konusu egemen paradigma,özellikle 1980 sonrası Keynesçi iktisat anlayışının izlerinin iyice silindiği dönemde, neredeyse mutlak bir serbestlik fikrine dayalı spekülatif, suistimale açık bir finansal ekonomi yapısının gelişimine zemin hazırlar. Günümüzün finansal piyasa merkezli modern ekonomisi ve egemen iktisat doktrini, birbirlerinin varlığını sağlamlaştırmakta ve insanlığı büyük finansal krizlerle tehdit etmektedir. Bu açıdan çalışmanın ortaya koyduğu sonuç, ahlak olgusunun iktisat bilimi içerisinde etkinlik alanı bulabilmesinin, iktisatta paradigmal bir dönüşümü zorunlu kıldığıdır.
Özet (Çeviri)
The problem which allows the naming of economics and ethics had occurred when economics got the status of an independent science. With the separation of philosophy and science since 17th century in Europe thought, industrial capitalism and philosophy of liberalism laid the foundation of economics and ethics relationship's later orientation. The mentioned separation that actualized by lead of natural sciences, left an inheritance of methodological character to the economics which had its first systematic expression with Adam Smith's work Wealth of Nations. In the late of 19th century, while marginalist transformation was opening a wide progress way for economics in positive science borders, it also caused ethics to be pushed out of economics. Development of economics highly happened under neoclassical school's understanding of science, human being and ethics. Theory of economics, that progressed around the homo economicus character, confined the nature of individual in a narrow ethic frame; on the other hand, the belief of inefficiency of normative ethics had been theorized, and the homo economicus character had been idealized indirectly. The mentioned dominant paradigm, especially after 1980 when Keynesian economics view was fully erased, prepared a ground to development of a speculative financial economics which based on the idea of an almost absolute freedom. Today's financial market-based modern economy and the dominant doctrine in economics,consolidate each other's existence and threaten the humanity with great financial crises. In this respect, the conclusion presented by the work is that ethics' ability of finding efficiency space in economics compels a paradigmatic transformation.