Beşeri sermayenin ekonomik büyümeye etkisi: Japonya üzerine bir uygulama
The impact of the human capital on economic growth: An application for Japan
  1. Tez No: 370490
  2. Yazar: ORHAN CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ALPER GÜVEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Beşeri Sermaye, Küreselleşme, Economic Growth, Human Capital, Globalization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsanın sahip olduğu kas gücünün yanında zihin gücünün de ekonomik büyümedeki rolü yadsınamaz bir gerçektir. Literatürde beşeri sermaye kavramı çerçevesinde ele alınan zihin gücü, yetenek ve beceriler özellikle içinde bulunduğumuz bilgi çağı için ülkelerin ihtiyaç duyduğu önemli faktörlerden biridir. Ülkelerin beşeri sermaye yatırımlarına daha fazla yönelmeleri onları rekabetin ve küreselleşmenin üst safhaya vardığı bir çağda avantajlı bir konuma getirmektedir. Ülkelerin teknolojik, ekonomik siyasal, kültürel alanlarda meydana gelen değişmelere ve gelişmelere kolay adapte olan, dünyada meydana gelen bu etkileşimi başarılı bir şekilde sentezleyen nitelikli bireylere olan ihtiyacının günden güne arttığı bir yüzyılda beşeri sermayesi yüksek bireylere daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Bu da ülkeleri bu yönde daha istikrarlı, kararlı ve yapıcı politikaların uygulamaya yöneltmektedir. Bu çalışmada 1980-2011 yılları arası, Japonya için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi test etmek için uygulamalı bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Role of people's muscle power and power of mind is undeniable fact for economic growth. Deal within the framework of the concept human capital in the literatüre, mental knowledge, skills and abilities are one of important factors of required by the countries particularly which we are in the information age. More tendency of the countries to human capital investments brings them to the important position in age competition and globalisation reached by the upper stage. Countries require mostly who have high human capital skills individuals who can adopt easily technological, economic, politic, cultural changes and developments , who can get synthesis succesfully of occuring this interaction in the world at the age need for qualified individuals increased day to day. This directs the countries to implement more stable, decisive and consructive decisions in this side. In this study, a practical study was conducted to test the relationship between human capital and economic growth for Japan between 1980-2011.