Makasıd-ı şeria açısından konut ve konut edinme yolları
Residence and owni̇ng residence in terms of makasid-i seria
  1. Tez No: 370585
  2. Yazar: LATİFE ARAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GAYRETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Konut, Zaruret, İhtiyaç, Islamic Law, Residence, Essentiality, Necessity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde nüfus artışı ve artan konut ihtiyacının giderilmesinde, geleneksel sistemlerle sorunu çözmek sonuç vermemekte ve her yıl büyük bir konut ihtiyacı birikimi olmaktadır. Türkiye'de inşaat sektörü üretime devam etmekte fakat toplumumuzun büyük bir kesiminin gelir düzeyinin yetersiz olması sebebiyle satışlarda durgunluk gözlenmektedir. Hâlbuki kira ücretlerinin de yüksek olması, aile bütçesi için dikkate değer bir gelir kaybıdır. Birçok kişi borçlanarak kira öder gibi taksit ödeme mantığı ile bir ev sahibi olma ümidi beslemektedir. Ancak günümüzde genellikle kimse birikimini bekletmemekte, herhangi bir yatırıma bağlamaktadır. Ayrıca enflasyonun da değişken olması sebebiyle, para veya altın borç alınsa bile sonuçta alacaklı veya borçludan birinin zarar etme olasılığı mevcuttur. Bu sebeple insanoğlunun temel ihtiyaçlarından olan barınma ihtiyacının gerektirdiği konut edinme meselesi, realitenin farkına varılarak; İslam hukuku açısından Kur'an ve sünnetle delillendirilerek, bütün verilerin ışığında doğruların tespit edilip ortaya konulması günümüz şartlarında çözüm bekleyen önemli konulardan biri olmuştur. İktisadi açıdan finans kaynaklarının araştırılması ve İslam hukukuna göre kullanılmasının hükmü üzerinde mümkün olduğu kadar doğru bilgiye ulaşılması kanaatimizce lüzumlu görüldüğünden bu doğrultuda çalışma yapmaya karar verilmiştir. Bu çalışmayla günümüzde konut edinmek isteyenler için mevcut olan seçenekler ele alınıp, mesele etraflıca değerlendirilerek, helal yoldan konut sahibi olmak isteyenlerin tereddütlerinin giderilmesi amaçlanmış olup yine İslam hukukunda zaruret ve ihtiyaç açısından konut edinmenin temelleri incelenerek bu sahada fikir alınabilecek bir kaynak ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çeşitli yönleriyle konut kavramı ele alınmıştır. Birinci bölümde makasıd-ı şerianın tanımı yapılarak zaruriyyat, haciyyat ve tahsiniyyat kavramları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde konut ihtiyacını gidermenin yoları hakkında bilgi verilirken bazı güncel meselelere de dikkat çekilmiştir. Erzincan'ın çeşitli mahallelerinde yapılan konut edinme anketi ile halkın konut ihtiyacı ve bu ihtiyacın giderilmesinde halkın fikir ve tercihleri tespit edilerek değerlendirilmiştir. Bununla beraber Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun da konu ile ilgili fetvalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional systems are not enough to guide solution in consideration of increasing demand of residence in our country. That's why demand of residence is increasing every year. Construction sector in Turkey is continuing output but level of income of most of our population is not enough; therefore we observe stagnant sales of residence. Whereas high rents are very big lost for family budget. Many people expect to have a residence to become indebted. Today's people generally do not keep their saving, rather than keeping it, they are making investment. Add to this, although people borrow gold or money, it is possible to make loss for both side, obligator or demander. That's why, one of the most important topic which needs solution is that; the basic essential need is sheltering of human being occurs the proposition of having residence. And it should be evaluated by Islamic law, using with The Quran and Sunnah. The decision of searching this topic which seen a requirement to achieve true information and answers about financial resources and using them for owning residence from economical perspective according to Islamic law . In this research, the aim is that to present all the possibilities with halal way for people who want to own residence and to eliminate to doubt of them. In addition to that another aim is analyzing in terms of necessity and the need to acquire the basics of owing residence according to Islamic law and generate resources to apply to have an idea about this topic. This research has an introduction and two parts. In introduction, various aspects of the concept of residence has been dealt with. On the first part, concepts 'makasıd-ı şeria'; 'zaruriyyat'; 'haciyyat' and 'tahsiniyyat' have been defined and elaborated. On the second part, the information has been given about how to solve requirement of owing residence and pointed to some current issues.And obtaining housing survey conducted in various districts of Erzincan with the housing needs of the people and ideas of the people in meeting these needs and preferences have been identified and evaluated. Nevertheless the thesis contains the fatwa on the subject which is given by High Board of Religious Affairs.