Plastik sanatlarda resim ve illüstrasyon
Painting and illustration in plastic arts
  1. Tez No: 370594
  2. Yazar: BİGE GÜRSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEYYİT BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Resim, Sanat, Illustration, Painting, Art
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İllüstrasyon, eski çağlardan bu yana çeşitli yönelim ve ihtiyaçlardan doğmuştur ve varlığını hala sürdürmektedir. Günümüzde ise, iletilmek istenen mesajı en basit ve hızlı şekilde anlatabilmemize yardımcı olan bir sanat dalı halini almıştır. İnsanlar üzerinde önemli bir etki bırakma özelliği olan illüstrasyon, belirli düşüncelerin ve aktarılmak istenilen bilgilerin, metinle birlikte ona destek olacak şekilde izleyiciye ve okuyucuya sunulmasında bir aracı haline gelmiştir. Bu çalışmada illüstrasyonun tarihine, plastik sanatlarla olan ilişkisiyle birlikte günümüzde dünya ve Türk sanatındaki yerine değinilerek, sanat alanındaki tartışma yaratan konumunun incelenmesi üzerinde durulmuştur. Bu noktada sanatçının aydınlatıcı rolü üstlendiği resim ve illüstrasyonun sınırları araştırılmış, illüstrasyonun, çalışma alanı olan görsel medya, kitap, dergi, reklam gibi konumlarından çıkıp,“özgün sanat eseri”değerini edinmesi incelenmiş ve tartışılmıştır. İllüstrasyonun plastik sanatlardaki yerinin belirlenmesi bu araştırmanın önemli noktalarından birini oluşturmaktadır. Plastik sanatlar doğrultusunda illüstrasyonun tarihsel gelişimi, bu konuda önem arz eden sanatçıların eserlerinin de örnek gösterilmesiyle birlikte incelenmiştir. Tüm bu araştırmalarla birlikte illüstrasyonun sınırları genişletilmeye çalışılmış ve sanat kavramının değişebilen tanımlamalarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Illustration was born from the needs of various orientation and tendencies since the ancient times and still exists. Nowadays, it has become an art form which helps the message to be transmitted in the most simple and fast way. Illustration, which has the ability to leave a significant impact on people, has become a vehicle for viewers and readers to present certain ideas and information required to be transferred with the text in order to support it. In this study, illustration with its history and relationship with the plastic arts has been examined refering to its place in the international art and the Turkish art to emphasize its controversial place in fine arts. At this point, the boundaries of painting and illustration, assuming the role of the artist as an illuminator, have been studied. Its obtaining the value as“original work of art”is examined and discussed by coming out of the positions such as visual media, books, magazines and advertising. Determining the place of illustration in the plastic arts is one of the most important points at this study. The historical development of illustration in line with the the plastic arts, have been examined by displaying work samples of the important artists. With all this research, the boundaries of illustration have been tried to expand and referred to variable definitions of art itself.