Sanat yapıtının verdiği çağrışım ile dans eseri üretim süreci
Production process of dance project related to connotation from an artwork
  1. Tez No: 370624
  2. Yazar: ERDEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: heykel, dans, buluntu, yeniden üretim, aitlik, sahiplenme, öykünme, müdahale, alıntı, statue, dance, invention, reproduction, belonging-ness, appropriation, connotation, intervention, quotation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu eser metninde; koreograf olarak dansı çağdaş sanatın anlayışıyla bir çeşit malzeme -nesne- gibi ele aldım. Bir nesne gibi değerlendirerek dansı kullanmayı, ona atıfta bulunmayı, onu başka durumlarda kurgulamayı denedim. Yeniden üretimi konu alan bu projede, dilin sahne üzerinde tercüme edilmesiyle birlikte dil kendisini yeniden üretir. Bu yeniden üretim dans dizilerinde de gözlenir. Böylece eser metni aracılığı ile oluşturduğum yapıyı ifade etmeye çalıştım. Bazı yazar ve sanatçılar gibi, kelimelerin ardındaki söylenmeyenin, hareketin ardındaki gösterilmeyenin peşinde oldum. Kısaca koreografı etkileyen“anlatılmazlıkta olan”şeyi yansıtmaya çalıştım. Aynı zamanda, sahne üzerinde söylenen kadar söylenmeyenlerin de önemli olduğunu düşünmekteyim.
Özet (Çeviri)
As a choreographer I treated dance as well as material in this text of art works. I use it as an object by evaluating, referring and editing it in other cases. By evaluating it as an object. By the translation of the language on the scene, the language, itself, is generated. At the same time, this recreation could be seen on the dance series. The purpose of this text created by author is to express structure of the works. Like some authors and artists, I mainly focused behind the words unsaid and behind the movement has not shown. Briefly, I come up with an untold and indescribable effect that I inspired by. Additionally, I have realized, there are unexplained and untold circumstances and situations beside the explained ones.