Hareket ve müzik
Movement and music
- Tez No: 370625
- Danışmanlar: DOÇ. TUĞÇE TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Müzik, dans, koreografi, çalışma yöntemleri, müzisyen, oyuncu, doğaçlama, gösteri, performans, kamusal alan, hareket, Music, dance, choreography, working methods, musician, actor, improvisation, performance (show), performances, public space, motion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İlk insanlardan bu yana insanlar her zaman müzikle ve hareketle iç içe yaşamışlar ve bundan hiç vazgeçmemişlerdir. Seneler içerisinde bu ilişki çeşitlenerek gelişmiştir. Günümüz teknolojisi aracılığıyla dans ve müziğin etkileşimi üzerine yeni denemeler de yapılabilmektedir. Dans tarihine dans-müzik ilişkisi üzerinden baktığımız zaman; bu birlikteliği sürecin her kısmında farklı formlarda gözlemleyebiliriz. Klasik bale eserlerinde müziğe uyumlu yapılan koreografiler görürüz. Orkestra çukuruna yerleştirilmiş müzisyenler eşliğinde sahnelenen eserler dansçı ve müzisyenin konumunu belirli bir sınırda tutar. Modern dansın ortaya çıkışı ile müzisyenler orkestra çukurundan çıkıp sahne üzerinde müziklerini icra etmiş, besteci ve koreograf işbirlikleri ile eserler oluşturulmuştur. Çağdaş dans ile beraber eserlerde müziğe olduğu kadar sessizliğe de yer açılmaya başlamıştır, ses ve beden ilişkisi önem kazanmış, müzisyen ve dansçının konumu ve ilişkisi çeşitlenmiştir. Müzisyenin ve dansçının sahne üzerinde varoluşu üzerine farklı denemeler yapılmıştır. Bu eser metni kapsamında sOYUN isimli eserdeki müzik ve dans kullanımı tüm süreciyle beraber anlatılacak ve koreografın kişisel tarihi üzerinden gelinen nokta analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Since ancient times people have never give up living intertwined with music and motion. Over the years this relationship has developed in a diversifiying manner. With the help of today's technology, new experiments on the interaction of dance and music can be done. Looking at dance history in terms of dance-music relationship; the association of both can be observed in different forms in each part of the process. In the examples of classical ballet we see choreographies which are compatible with the music. The ballet works accompanied by musicians, who sit in the orchestra pit, keep the position of dancers and musicians in a certain limit. As modern dance came out, new ballet works have been created, in which the musicians could exit the orchestra pit and perform their music on stage in collaboration with composers and choreographers. Through the birth of modern dance, silence has gained the chance to take place in the ballet works as well as music. The relationship between voice and body has become more important and the correlation between the location of musicians and dancers has diversified. Different experiments have been made about the simultaneous existence of musicians and dancers on the stage. In the context of this study, the use of music and dance will be represented along its entire process and the point, reached through the personal history of the choreographer, will be analyzed.