Gerçek kişilerin taraf olduğu kefalet benzeri garanti sözleşmelerinin tabi olduğu geçerlilik şartları
The validity conditions applied to the guarantee contracts of surety type that the real persons are party of
  1. Tez No: 370734
  2. Yazar: KÜBRA KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI MAKARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Garanti Sözleşmesi, Kefalet Benzeri Garanti Sözleşmesi, Ehliyet, Şekil, Eşin Yazılı Rızası, Guarantee Contract, Guarantee Contract of Surety Type, Capacity, Method, Written Consent of the Spouse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmamızın amacı; gerçek kişilerin taraf olduğu kefalet benzeri garanti sözleşmesinin, diğer borçlar hukuku sözleşmelerinde olduğu gibi genel geçerlilik şartları ve istisnai TBK m. 603 düzenlemesi kapsamında öngörülen özel geçerlilik şartları dikkate alınarak incelenmesidir. Tezimizde Türk Borçlar Kanunu hükümleri ile İsviçre Borçlar Kanunu hükümleri kefalet sözleşmesi ve garanti sözleşmesi bakımından mukayeseli olarak incelenerek bu sözleşme türüne getirilen geçerlilik şartları yönünden değerlendirilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız temel olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; gerçek kişilerin taraf olduğu kefalet benzeri garanti sözleşmeleri, genel geçerlilik şartları bakımından incelenmiş ve özellik arz eden noktalara değinilmiştir. İkinci bölümde; kanun koyucunun TBK m. 603 düzenlemesi kapsamında; kefalet benzeri garantinin tabi olduğu özel geçerlilik şartlarının kapsamı, eşin yazılı rızasının aranması ve şekle aykırılığın sonuçları Yargıtay kararları ile somutlaştırılarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The scope of our study is to examine the guarantee contracts of surety type that the real persons are party of by considering the common validity conditions as applied to other Law of Obligations contracts and the specific validity conditions set forth under the exceptional Article 603 of the Law of Obligations. In our thesis we tried to comparatively examine the provisions of Turkish Law of Obligations and Swiss Law of Obligations in terms of guarantee contracts and surety contracts and present an overview on this type of contract by assessing the validity conditions applied to these contracts. Our study mainly consists of two main sections. The first section examines the guarantee contracts of surety type that the real persons are party of in terms of the common validity conditions and refers some specific conditions. The second section examines, under Article 603 of the Law of Obligations of the legislator, the scope of the specific validity conditions that the guarantee contracts of surety type are subject to, the requirement to seek written consent of the spouse and the results of formal illegality with solid examples of Supreme Court decisions.