Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 68. maddesi kapsamında bilgisayar programlarının korunması
The protection of computer programs within the context of 68 th clause of The law on Intellectual and Artistic Works
  1. Tez No: 370733
  2. Yazar: EMİNE ÇAVUŞOĞLU SANCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR EMRE GÖKYAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: The protection of computer programs, 68th clause of The Law on intellectual and Artistic Works, Action of trespass, infringement to the material rights
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, öncelikle bilgisayar programı kavramı, bilgisayar programlarının çeşitli hukuk dallarında korunması ve bilgisayar programlarının korunmasına ilişkin uluslararası düzenlemeler incelenerek, genel olarak bilgisayar programlarının hukuki mahiyeti açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın devamında ise bilgisayar programlarının eser niteliği ile koruma kapsamına dahil olan ve olmayan unsurları, eser sahipliği ve genel olarak, eser üzerindeki manevî ve malî haklar incelenmiştir. Çalışmamızın konusu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 68. Maddesi kapsamında bilgisayar programlarının korunması olunduğundan, eser, eser sahipliği, manevî ve malî haklar gibi temel kavramlar, konunun anlaşılması bakımından genel hatlarıyla incelenmiştir. Temel Kavramlar genel hatlarıyla incelendikten sonra çalışmamızın ikinci bölümünde, genel olarak tecavüz'ün ref'i davası ile malî haklara tecavüz halinde tecavüz'ün ref'i davasını düzenleyen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 68. Maddesi ve bu maddenin bilgisayar programları açısından uygulanması, Yargıtay kararları çerçevesinde incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar programlarının korunması, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu m.68, Tecavüzün ref'i davası, Malî haklara tecavüz.
Özet (Çeviri)
In this work general legal nature of computer programs is tried to be explained by especially examining the adjustments in the consept of computer programme, the protection of computer programs in various departments of law and international adjustments about the protection of computer programs. After that the factors that are included in the protection scope with art qualification or not, outhorship and moral and material rights on them are examined. Because of the issue of our work which is the protection of computer programs within the context of 68th clause of the law on intellectual and artistic works, basic consepts like the work, outhorship and moral and material rights are examined in general terms to be able to make the issue comprehensible. In the second part of our work, after basic consepts were examined in general terms, 68th clause of the law on intellectual and artistic works which arranges in general with the action of trespass in the existance of infringement to the material rights and the implementation of this clause for computer programs were examined with a perspect4e of supreme court's decisions.