Yeniliklerin yayılımı kuramı bağlamında viral pazarlama iletişimi
Diffusion of vi̇ral marketing communication wi̇th context of diffusion of i̇nnovation theory
  1. Tez No: 370738
  2. Yazar: TAHMİNA PASHAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL KARADEMİRLİDAĞ SUHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Viral Pazarlama İletişim Teknikleri, Yeniliklerin Yayılımı, Word of Mouth, Viral Marketing Communication Techniques, Diffusion of Innovation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İletişim teknolojisinin gelişimi elektronik ağızdan ağıza iletişiminde (Viral pazarlama iletişiminde) yeni sayfa açtı. Ağızdan ağıza iletişim teknikleri viral mesajların yayılımında dijital ajansların olmazsa olmazına dönüştü. Viral reklam uzmanları artık yaptıkları işlerin ağızdan ağıza yayılımı için stratejileri ve teknikeleri doğru uygulamaya çalışıyorlar. Fakat hazırlanan ağızdan ağıza iletişim mesajları viral olarak yayılırken hedef kitleye ulaştığında farklılaşabiliyor. Bu çalışmanın da amacı bu doğrultuda uygulanacak iletişim ve bu doğrultuda geliştirilen iletişim tekniklerinde nelere dikkatedilebileceğini ortaya koymaktır. Bunun için 10 dijital reklam ajansı ile derinlemesine görüşmeler yapılmış, 170 kişiye anket uygulanmıştır. Veriler karma araştırma yöntemi (Nitel ve nicel araştırma) ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular gösterdi ki; a. Tüketiciler ve üreticiler internette ağızdan ağıza iletişimin etkisine inanıyorlar b. Tüketiciler ürünle ilgili değil, hizmetle ilgili söylenenlerden etkileniyor c. Komik videolar tüketicilerin markaları hatırlamalarına yardımcı oluyor d. Tüketicilerin internette başkalarına mesajlar yaymaları için eğlenceli, komik, proaktif içeriği (mizah, tartışma) güçlü motivasyondur e. Tüketiciler ve üreticiler sosyal ağ tekniği daha fazla kullanmaktadırlar f. Tüketiciler viral pazarlama iletişim tenkiğinden sosyal ağlara daha çok güveniyorlar g. Tüketiciler pozitif yorumlara kıyasla negatif yorumlardan daha fazla etkilenmektedir Bu çalışmanın dijital reklam ajanslarına viral mesajların yayılımı zamanı doğru stratejileri ve teknikleri uygulamalarına yardımcı olacağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Advancements in communication technology have opened a new page on electronic word of mouth communication (Viral marketing communication). Word of mouth communication techniques were indispensable techniques for digital agencies to spread viral messages. Viral advertising professionals are trying to implement strategies and techniques rightly to spread the word of mouth of their work. But the prepared word of mouth communication messages can be differentiated in viral spreading when it reaches the target audience. The aim of this study is to specify what need to pay attention on communication techniques which will be improved. With the use of a structured questionnaire conducted with 170 respondent and in-depth interviews conducted with 10 digital advertising experts. Data were collected by mixed research methods (qualitative and quantitative research). The research findings showed that a) The producers and customers believe the effect of word of mouth b) Fun or provocative contents are main motivator for consumers to spread messages to others on the internet c) Funny videos help consumers to remember a brand better d) Negative comments have a stronger influence on consumers than positive comments e) The social networks technique are more used than other techniques by the producers and customers f) The consumers trust more in what people are saying about services than product g)The consumers trust more social networks than other viral communication techniques We hope this study will be helpful for digital agencies to implement right strategies and techniques in spreading viral messages.