Adoption of mobile banking in Turkey
Türkiye'de mobil bankacılığın benimsenmesi
- Tez No: 370739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Mobil Bankacılık, İnovasyon, Difüzyon Modelleri, Mobile Banking, Innovation, Diffusion Models
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son dönemde mobil teknolojilerdeki ve mobil cihazlardaki gelişmeler hem tüketicileri hem de ürün veya hizmet sunan çoğu sektörü etkilemiştir. Bankacılık sektörü de bu akımdan etkilenmiş ve mobil bankacılık hizmeti sunmaya başlamıştır. Türkiye'deki bankalar da yaptıkları inovasyonlarla mobil bankacılık alanında müşterilerine hizmet vermektedir. Bu çalışmanın amacı inovasyon difüzyon modelleri kullanılarak oluşturulan model çerçevesinde inovasyon özeliklerinden göreceli avantaj, gözlemlenebilirlik, karmaşıklık, uyumluluk, imaj, maliyet, kişisel yaratıcılık ve risk faktörleri ile demografik özelliklerin mobil bankacılığın Türkiye'deki banka müşterilerince benimsenmesi üzerindeki etkisini incelemektir. Literatür taramasında ilk olarak elektronik bankacılığın tanımı açıklanmış ve elektronik bankacılığın alt kümelerini oluşturan internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları incelenmiştir. Sonraki bölümde inovasyon difüzyon modelleri tanıtılmıştır. Son olarak yapılan analizin sonuçları paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Latest developments in mobile technologies and mobile devices have influenced both consumers and most of the sectors. Banking sector has also affected from the new era of mobile and start to provide mobile banking services. Banks in Turkey also provide mobile banking services to their customers through the innovations they have made. The aim of this dissertation is to examine the influence of demographic factors and the factors of innovation diffusion models that are relative advantage, observability, complexity, compatibility, image, cost and risk over the adoption of mobile banking by the baking customers in Turkey. Literature review firstly defines the electronic banking and focuses on its components Internet banking and mobile banking services. The next section introduces the diffusion innovation models. Lastly the results of the survey have been depicted.