The factors affecting the adoption of self-service technologies in mobile telecommunications industry in Turkey
Türkiye'de mobil telekomünikasyon endüstrisinde self servis teknolojilerinin benimsenmesini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 772699
  2. Yazar: ELİF DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji kabul modeli, self servis uygulamaları, mobil telekomünikasyon, Technology acceptance model, self service applications, mobile communications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknoloji artık yalnızca bir itici güç değil, gelecek için gelişim ve ilerleme için gerekli bir platformdur. Müşterilere sıra dışı bir hizmet sunmak, neredeyse her şirketin kural kitabının temel bir parçası haline geldi. Self servis teknolojileri,“müşterilerin, doğrudan hizmet çalışanlarının katılımından bağımsız bir hizmet üretmesini sağlayan teknolojik arayüzler”olarak tanımlanmaktadır (Meuter, Ostrom, Roundtree ve Bitner, 2000). Self servis, müşteriyi güçlendirmenin iyi ve etkili bir yoludur. SST'ler, tüketicilere hizmet süreci üzerinde daha iyi bağımsızlık sağlamanın yanı sıra hizmet sağlayıcıların iş yükünü ve giderlerini de azaltır. Bu çalışma, Türkiye'de mobil telekomünikasyon endüstrisinde Self Servis Teknolojilerinin benimsenmesini etkileyen faktörleri anlamayı amaçlamaktadır. Literatürdeki çalışmalar mobil bankacılık, pazarlama ve internet alışverişi gibi çeşitli sektörleri kapsamaktadır. Ancak Türkiye'de telekomünikasyon sektöründe self servis uygulamalarını inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Davis'in (1989) Teknoloji Kabul Modeli, araştırma modelinin temelini oluşturmaktadır. Model, algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, kullanıma yönelik tutum ve davranışsal niyeti içermektedir. Uyumluluk, modele Roger'ın Yeniliklerin Yayılması Teorisi'nden dahil edilmiştir. Kişisel yenilikçilik, sistem kullanılabilirliği ve algılanan güvenlik, teknoloji kabul sürecinin diğer belirleyicileri olarak kabul edilmiştir. Birincil veri toplama işlemi çevrimiçi anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anket 327 katılımcı tarafından tamamlanmış, 314 cevap analiz için kullanılmıştır. Verilerin nasıl dağıldığını anlamak için normallik testi yapılmıştır. Güvenilirlik ve faktör analizlerinin ardından korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Ankette kullanılan her ölçeğin geçerlik ve güvenilirliği iyi düzeyde çıkmıştır. Sonuç olarak, algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan güvenlik ve sistem kullanılabilirliği, kullanıma yönelik tutum ile doğrudan ve önemli bir ilişkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Technology is no longer just a driver but a necessary platform for future development. Delivering outstanding customer service has become a fundamental part of almost every company's rules book. Self-service technologies are defined like“technological interfaces that enable customers to produce a service independent of direct service employee involvement”(Meuter, Ostrom, Roundtree, & Bitner, 2000). Self-service is a good and effective way of empowering the client. Besides allowing consumers better autonomy over the service, SSTs also decrease workload and expenses of service providers. This study aims to understand the factors which effect adoption of Self-Service Technologies in mobile telecommunications industry in Turkey. Studies in the literature cover a variety of industries such as mobile banking, marketing and internet shopping. However, there is no study that analyzes self-service applications in the telecommunication sector in Turkey. Davis's (1989) Technology Acceptance Model establishes the foundation of structural model. Model includes perceived usefulness, perceived ease of use, attitude toward use, and behavioral intention. Compatibility is included from Roger's Diffusion of Innovation Theory. Personal innovativeness, system availability and perceived security are considered as other determinants of the technology acceptance process. Primary data is collected via online questionnaire. 314 of answers in questionnaire were used for analysis. Normality test is done to understand how the data is distributed. Then, factor and reliability analyses are followed by correlation and regression analysis. Each scale used in the questionnaire has good level of validity and reliability.