Kişilik özelliklerinin iş performansına etkisi: Çalışanlar üzerinde bir uygulama
Job performance effect of personality characteristics: Working on an application
- Tez No: 370752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Personality, Five Factor Personality Inventory, Job Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı; kişilik özellikleri ile iş performansı arasındaki ilişkileri irdelemektir. Türkiye'de bu konu ile ilgili yapılan araştırmaların sınırlı olduğu görülmüş ve Beş Faktör Kişilik Envanterinin, İş Performansını ne oranda etkilediği araştırmaya çalışılmıştır. Bu maksatla Kocaeli ve İstanbul şehirlerinde ağırlıklı olarak finans, eğitim ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların bulunduğu 54 firmada çalışan personel, orta ve üst düzey yönetici, iş ortağı/sahibi, mühendis, doktor, güvenlik mensubu pozisyonlarındaki (N=759) çalışanlara anketler gönderilerek cevaplanması istenmiş ve yöneltilen sorular SPSS 17.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, dışadönüklük, uyumluluk, deneyimlere açıklık ve sorumluluk kişilik özelliklerinin iş performansını arttırdığı ancak duygusal tutarlılık özelliğinin iş performansı ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki içinde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; the relationship between personality traits and job performance scrutinized. Of the research done on this subject in Turkey was found to be limited and the Five Factor Personality Inventory, Business Performance at what rate effects were studied in the research. For this purpose, Kocaeli and Istanbul cities mainly in the financial, education and IT sectors operating in the public and private institutions, where 54 companies staff working at the middle and senior managers, business partners / owners, engineers, doctors, members of the security position in the (N = 759) to employees were asked to answer questionnaires sent and the questions posed were analyzed using SPSS 16.0 software package. According to the results obtained, extraversion, adaptability, openness to experience and responsibilities of personality traits that increase business performance, but emotional consistency with job performance of the property there is a statistically significant relationship was identified.