An investigation of the relationship between identity confusion in adolescence and mother's perceived availability
Ergenin kimlik bocalaması ile annenin algılanan psikolojik ve fiziksel ulaşılabilirliliği ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 370806
  2. Yazar: GÜNİZİ CEREN KOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik bocalaması, dürtüsellik, annenin fiziksel ve psikolojik ulaşılabilirliliği, Identity confusion, impulsivity, mother's physical and psychological availability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, on dört- on sekiz yaş arası ergenlerde kimlik bocalaması ve dürtü kontrol düzeyi ile annenin algılanan psikolojik ve fiziksel ulaşılabilirliği arasındaki ilişkiyi inceleyerek konuyu farklı bir açıdan ele almaya çalışmaktadır. Araştırmanın örneklemini 200 ergen oluşturmuştur. Çalışmada Barrat Dürtü Kontrol Envanteri (BIS-11), Kimlik Duygusu Değerlendirme Envanteri (KDDA), çalışmada kullanılmak üzere geçerlilik-güvenilirlik çalışması yapılmış Annenin Psikolojik ve Fiziksel Ulaşılabilirliliği Envanteri ve sosyo-demografik form kullanılmıştır. Çalışmada oluşturulan ve geçerlilik-güvenilirliği yapılan Annenin Psikolojik ve Fiziksel Ulaşılabilirliliği Envanteri'nin iç tutarlılığının 0.92 ve güvenilirlik düzeyinin 0.83 olduğu bulunmuştur. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre; çocukluk dönemindeki annenin fiziksel ve psikolojik ulaşılabilirliğinin yüksek algılanması ile ergenlikteki kimlik bocalaması düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğu; aynı zamanda çocukluk dönemindeki annenin fiziksel ve psikolojik ulaşılabilirliğinin yüksek algılanması ile ergenlikteki dürtüsellik düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğu; kimlik bocalaması ile dürtüsellik arasında pozitif bir ilişki olduğu; yaş ve kimlik bocalamsı arasında pozitif bir ilişki olduğu; son alarak, çocukluk dönemindeki annenin fiziksel ve psikolojik ulaşılabilirliğinin yüksek algılanması ile ergenlikteki kimlik bocalaması düzeyi arasında bir ilişki olduğu fakat dürtüsellik düzeyinin bu ilişkiyi etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relationship between identity confusion level in adolescents from 13 to 18 years old and mother's perceived physical and psychological availability. There are two dimensions of that. As the first one of it, the impulse control level in adolescents is considered an important aspect of this problematic and analyzed in the same context of mother's perceived availability. And as the second dimension of it, the relationship between identity confusion and impulse control problems with regards of mother's perceived availability in the early childhood of adolescent is focused on. Sampling group of the study consists of two hundred adolescents. In the study, Barrat Impulsiveness Scale (BIS-11), Sense of Identity Assessment Form (SIAF), Mother's Psychological and Physical Availability Scale (MPPAS) which is developed for using in the study and socio-demographic form those were filled by the adolescents were used. In the study, for investigating the mothers' physical and psychological availability during childhood of the adolescents the MMPA Scale was developed. The reliability and validity tests were ran; the results showed that high reliability level with a satisfactory Cronbach's alpha coefficient for internal consistency is 0.92, and split half reliability is found .83; the factor validity is well established (68.86). As a conclusion, whose mothers were physically and psychologically available in the adolescent's childhood period had significantly lower identity confusion level. Also, adolescent whose mothers were more physically and psychologically available in the adolescent's childhood period had significantly lower impulsivity levels Moreover, whose identity confusion level was high, also had high impulsivity levels. Likewise, a positive correlation was found between age of adolescent and identity confusion level of adolescent. Lastly, mother physical and psychological availability is related with identity confusion level, but that relationship between mother availability and identity confusion level does not change at different levels of impulsivity.