Ergenlerin kolektif benlik değerinin etnik kimlik ve aile etnik sosyalleşme düzeyi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of adolescents' collective self-esteem on ethnic identity and family ethnic socialization level
- Tez No: 943676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Etnik Kültür, Ait Olma, Çeşitlilik, Ergenlik, Ethnic Identity, Ethnic Culture, Belonging, Diversity, Adolescence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, 12-18 yaşlarındaki ergenlerin kolektif benlik değerinin etnik kimlik ve aile etnik sosyalleşme düzeyi üzerindeki etkiyi incelemektir. 12-18 yaşlar ergenlerin kimlik gelişimi oluşumunda kritik bir dönemdir. Bu dönemde, ergenler toplumsal normları, değerleri ve grup kimliklerini keşfetmeye başlarlar. Etnik kimlik, ergenlerin sosyal etkileşimlerini, aidiyet duygularını ve kendilik algısını şekillendiren önemli bir faktördür. Bu çalışma, ergenlerin kolektif benlik değerinin etnik kimlik ve aile etnik sosyalleşme düzeyi üzerindeki etkiyi inceleyerek sosyal etkileşimler, grup dinamikleri ve ergenlerin kendilik algıları üzerinde durmaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu Şırnak il, ilçe ve köyleri ile Mardin ili ve Midyat ilçesinde yaşayan 12-18 yaş aralığında olan 134 ergen oluşturmaktadır. Etnik Kimlik Ölçeği, Ailevi Etnik Sosyalleşme Ölçeği ve Kollektif Benlik Değeri Ölçeği ve anketler birebir görüşme yapılarak doldurulmuş ve toplanan veriler, SPSS 26.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İkili grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup içeren karşılaştırmalarda tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Dağılımın homojen olmadığı durumlarda Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Etnik kimlik ve gelişim arasındaki ilişkiyi saptamak gayesiyle Pearson korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Normallik sınaması için çarpıklık, basıklık değerleri ve histogramlar incelenmiştir. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 ve 0.001 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, ergenlerin etnik kimliklerine yönelik yüksek farkındalık ve olumlu bir bağ geliştirdiklerini ortaya koyarken, bilgi edinme faaliyetlerine katılımın daha düşük olduğu görülmektedir. Ailevi Etnik Sosyalleşme ölçeği (AESÖ) bulgularında, ailelerin etnik kültürel mirası hem açık (değerlerin doğrudan aktarımı) hem de örtük (günlük yaşam ve sosyal çevreyle dolaylı temsil) yollarla aktardığını göstermektedir. Kolektif Benlik Değeri (KBDÖ) ölçeği bulguları ise, ergenlerin etnik kimliklerini bir gurur kaynağı olarak gördüklerini ve bu kimliğin benlik algılarında önemli bir yer ii tuttuğunu göstermektedir. Sonuç olarak, ailelerin etnik sosyalleşme çabaları ve ergenlerin etnik kimliklerini benimseme düzeyleri, kolektif benlik değerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu araştırma, ergenlerin kolektif benlik değerinin etnik kimlik ve aile etnik sosyalleşme düzeyi üzerindeki etkisini göstermiş olup, çalışmanın sonraki yapılan araştırmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of collective self-esteem on ethnic identity and the level of family ethnic socialization among adolescents aged 12-18. The ages of 12-18 represent a critical period in the formation of identity development in adolescents. During this period, adolescents begin to explore societal norms, values, and group identities. Ethnic identity is a significant factor that shapes adolescents' social interactions, sense of belonging, and self-perception. This study focuses on the impact of adolescents' collective self-esteem on ethnic identity and family ethnic socialization levels, emphasizing social interactions, group dynamics, and adolescents' selfperceptions. The sample group of the study consists of 134 adolescents aged 12-18 living in Şırnak province, its districts and villages, as well as Mardin province and Midyat district. The Ethnic Identity Scale, Family Ethnic Socialization Scale, and Collective SelfEsteem Scale were filled out through face-to-face interviews, and the collected data were analyzed using the SPSS 26.0 package program. Independent samples t-test was used for comparisons between two groups, while one-way ANOVA was used for comparisons involving more than two groups. The Kruskal-Wallis test was applied in cases where the distribution was not homogeneous. The Pearson correlation method was used to determine the relationship between ethnic identity and development. Skewness, kurtosis values, and histograms were examined for normality testing. The significance level in the analyses was set at 0.05 and 0.001. The findings reveal that adolescents develop a high awareness and positive connection towards their ethnic identity, while participation in knowledge acquisition activities is lower. The findings from the Family Ethnic Socialization Scale (FESS) indicate that families transmit ethnic cultural heritage through both explicit (direct transmission of values) and implicit (indirect representation through daily life and social environment) means. The findings from the Collective Self-Esteem Scale (CSES) show that adolescents view their ethnic identity as a source of pride and that this identity holds a significant place in their self-perception. In conclusion, families' efforts in ethnic socialization and the level of adolescents' adoption of their ethnic identity significantly iv influence collective self-esteem. It is thought that the study will not only form an important foundation for future research in this field but also guide practices that support adolescents' identity development.