Women's general marital adjustment and relationship style for marital adjustment in relation to dyadic trust and depression
Kadınların genel evlilik uyumu ve evlilikte ilişki tarzlarının ikili ilişkide güven ve depresyon açısından incelenmesi
  1. Tez No: 370813
  2. Yazar: EZGİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAVET AYLİN İLDEN KOÇKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Genel Evlilik Uyumu, Evlilikte İlişki Tarzı, Demografik özellikler, İkili İlişkilerde Güven, Depresyon, Marital Adjustment, General Marital Adjustment, Relationship Style, Demographic Factors, Trust, Depression
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada evlilik uyumunun ikili ilişkilerde güven ve depresyon ile ilişkisi incelenmiştir. Evlilik uyumu iki ayrı bölümde ele alınmıştır. Birinci bölüm genel evlilik uyumunu, ikinci bölüm ise evlilikte ilişki tarzını incelemiştir. Çalışmaya katılan katılımcıların hepsi kadın ve evlidir (N= 170). Çalışmada veri toplama araçları olarak: Evlilik uyum ölçeği, İkili ilişkilerde güven ölçeği, Beck depresyon envanteri ve Kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulgulara göre, genel evlilik uyumu ile demografik özelliklerden evlilikteki çoçuk sayısı negative ilişkili bulunmuştur. Literatür, çocuk sayısı arttıkça evlilikteki tatminin ve uyumun azaldığını işaret etmektedir. Evlilikte ilişki tarzı ile demografik özelliklerden evlilikte kadının yaşı ve çocuk sayısı arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur. Evlilikteki yaş ve çocuk sayısı azaldıkça, evlilik uyumu ve tatmini artmaktadır. Depresyon ile evlilik uyumu arasında literatüre uyumlu olarak negatif yönde bir ilişki görülmüştür. Depresyon seviyesinin yükseldiği ilişkilerin tatmin seviyesi ve uyumu düşmektedir. Son olarak, ikili ilişkilerde güven ile evlilikte ilişki tarzı arasında pozitif yönde bir ilişkiye rastlanmıştır. Evlilikteki karşılıklı güven seviyesi arttıkça ilişki doyumu ve tatmininin de arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between marital adjustment, trust and depression was investigated. The marital adjustment was categorized as in two section by the components of marital adjustment: General marital adjustment and Relationship style for marital adjustment. This study was conducted with 170 women (N= 170). The age ranges of participants were between 25 to 50 years. All the participants involved in this study were married. The Marital Adjustment Test, Dyadic Trust Scale, Beck Depression Inventory and Demographic form were used to collect data. Results showed that for general marital adjustment, demographic factors as the number of children is negatively related. The increase in the number of children in marriage may lead to the decrease in the general adjustment in marriage. For relationship style for marital adjustment, demographic factors as the age, the number of children are negatively related. The age of women increases in marriage, the level of satisfaction decreases as it happens in the change of number of children. Depression is found as negatively related. Women who get higher scores on depression are less satisfied. Dyadic trust is positively related to relationship style for marital adjustment. Women who get higher score in trust are more satisfied.