Çalışanların etik liderlik ve etik iklim algılamalarının örgütsel bağlılıklarına etkisi: Özel ve kamu sektöründe karşılaştırmalı bir uygulama
The effects of employees' perceptions of ethical leadership and ethical climate on the organizational commitment: A comparative application on the private and the public sectors
  1. Tez No: 370814
  2. Yazar: AYŞE BİLGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Etik İklim, Örgütsel Bağlılık, Kamu ve Özel Sektör, Kontrol Değişkenler, Ethical Leadership, Ethical Climate, Organizational Commitment, Public And Private Sector, Control Variables
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş görenlerin etik lider ve etik iklim algılamalarının örgütsel bağlılığa etkilerini incelemek ve bazı demografik özellikler (yaş, cinsiyet, kıdem, sahiplik) ile bahsi geçen değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin varlığını irdelemektir. Bu maksatla İstanbul'da faaliyet gösteren kamu ve özel olmak üzere muhtelif sektörlerde yer alan 32 farklı işletme çalışanlarına (N= 1588) anket soruları yöneltilmiş ve yöneltilen sorular SPSS 17.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde, etik liderlik ve etik iklim algılamalarının örgütsel bağlılığı artırdığı ayrıca etik liderlik algılamalarının da etik iklimi olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca çalışanların kıdemleri ile örgüte olan bağlılık seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öte yandan, kadın çalışanların etik liderlik algılamalarının erkek çalışanlara oranla daha yüksek olduğu görülürken, özel sektör çalışanlarının etik iklim ve etik liderlik algılamalarının kamu çalışanlarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this study is to investigate the effects of employees' perceptions of ethical leadership and ethical climate on the organizational commitment and the existence of a significant relationship between some demographic characteristics (age, gender, tenure, sector) and these characteristics. For this purpose, the employees of 32 organizations operating in Istanbul in various sectors both public and private, were asked to complete the survey questions (N=1588) and the questions were analyzed using SPSS 17.0 program. Analyzing the findings, it has been found out that the ethical leadership and ethical climate perceptions have a positive effect on the organizational commitment. In addition, between tenure of the employees and the levels of commitment to the organization, a significant relationship has been identified. On the other hand, the ethical leadership perceptions of female employees has been found out higher than male employees and also it has come to a conclusion that the ethical climate and leadership perceptions of employees in private organizations are higher than the employees in public organizations.