Evli çiftlerin evlilik kalitesi ve bağlanma stillerinin demografik özellikler açısından incelenmesi
Analysis of demographic characteristics angle of married couples' marital quality and attachment styles
- Tez No: 427644
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NADİRE GÜLÇİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Kalitesi, Bağlanma Stilleri, Demografik Özellikler, Marital Quality, Attachment Styles, Demographic Characteristics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Evli Çiftlerin Evlilik Kalitesi ve Bağlanma Stillerinin”araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formundaki sorular açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu, İstanbul'da ikamet eden 19-64 yaş arası beraber yaşayan evli, okur-yazar, farklı meslek ve eğitim düzeyinden araştırmaya gönüllü katılan 100 evli çift (toplam 100 kadın, 100 erkek) oluşturmaktadır. Katılımcıların Evlilik Kalitesi düzeylerini belirlemek için“Çiftler Uyum Ölçeği”, Bağlanma Stillerini belirlemek için“İlişki Ölçekleri Anketi”ve demografik özelliklerini belirlemek için de araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmanın analizinde sürekli değişkenlerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmıştır. Varyansların homojen olmadığı belirlendikten sonra normal dağılıma uymayan ikili gruplar için Mann Whitney U Testi, çoklu gruplar ise Kruskall Wallis Testi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi SPSS 17 programıyla yapılmış ayrıca analizlerde Frekans Analizi, ve Pearson Korelasyon Analizi'nin bir yöntemi olan Spearman's Rho katsayısı da kullanılmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık seviyesi p; 0,01 ile 0,05 arasında seçilmiştir. Araştırmanın Bağımlı Değişkenleri;“Evlilik Kalitesi”ve“Bağlanma Stilleri”, Bağımsız Değişkenleri ise“Demografik Değişkenler”dir. Evlilik Kalitesini ölçmek için Spanier tarafından geliştirilen“Çiftler Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. Çiftler Uyum Ölçeğinden alınan genel evlilik uyumu toplam puanı 0 ile 151 puan arasındadır. Ölçekten alınan puan ne kadar fazla ise Evlilik Kalitesinin de o denli iyi olduğu değerlendirilmektedir (Spanier 1976; Fışıloğlu ve Demir, 2000). Bulgular neticesinde; erkeklerin Evlilik Kalitesinin (109,34), kadınlara oranla (108,19) daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Evlilik Kalitesini ölçen Çiftler Uyum Ölçeğinin alt ölçeklerinden a)“Doyum”alt ölçeği ile gelir seviyesi, ailede fiziksel veya psikolojik rahatsızlığı olan birinin varlığı, aile tipi, aile içi ilişkilere dışarıdan müdahale olup olmaması durumu arasında, b)“Fikir Birliği”alt ölçeği ile gelir seviyesi, ekonomik özgürlüğün olup olmaması, ailede fiziksel veya psikolojik rahatsızlığı olan birinin varlığı, annenin hayatta olup olmaması, evlilik sayısı, nikâh türü, evlilik kararı alma biçimi arasında, c)“Duygusal İfade”alt ölçeği ile ekonomik özgürlüğün olup olmaması, ailede fiziksel veya psikolojik rahatsızlığı olan birinin varlığı durumu, evlilik kararı alma biçimi, aile içi ilişkilere dışarıdan müdahale olup olmaması durumu arasında, d)“Bağlılık”alt ölçeği ile yaş, ekonomik özgürlüğün olup olmaması, yaşanılan evin sahipliği, alkol kullanımı, aile tipi, evlilik kararı alma biçimi, çocuk sayısı, aile içi ilişkilere dışarıdan müdahale olup olmaması durumu arasında ve e)“Çiftler Uyum Ölçeğinin”alt ölçeklerinin“Toplam Puanı”ile ekonomik özgürlüğün olup olmaması, yaşanılan evin kime ait olduğu, ailede fiziksel veya psikolojik rahatsızlığı olan birinin varlığı, aile tipi, evlilik kararı alma biçimi, aile içi ilişkilere dışarıdan müdahale olup olmaması durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Cinsel uyumun mutlu bir evlilik için önemi ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında pozitif yönde zayıf-orta bir korelasyon ilişkisinin olduğu ve Cinsel uyumun mutlu bir evlilik için önemi ile“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçeklerinden“Bağlılık”alt ölçeği ve“Duygusal İfade”alt ölçeği arasında ise pozitif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çiftlerin birbirlerine empati yapıp yapmamaları durumu ile“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği,“Fikir Birliği”alt ölçeği,“Duygusal İfade”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeği”nin alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında pozitif yönde zayıf-orta düzeyde bir korelasyon ilişkinin olduğu ve Çiftlerin birbirlerine empati yapıp yapmamaları durumu ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Bağlılık”alt ölçeği arasında da pozitif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Eşlerin birbirleriyle karşılıklı duygu ve düşüncelerini paylaşımı ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği,“Fikir Birliği”alt ölçeği,“Bağlılık”alt ölçeği,“Duygusal İfade”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeğinin”alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında pozitif yönde zayıf-orta dereceli bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Eşlerin birbirleriyle karşılıklı duygu ve düşüncelerini paylaşımından memnuniyet duyması ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği,“Fikir Birliği”alt ölçeği,“Duygusal İfade”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeğinin”alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında pozitif yönde zayıf-orta dereceli bir korelasyon ilişkisinin olduğu ve Eşlerin birbirleriyle karşılıklı duygu ve düşüncelerini paylaşımından memnuniyet duyması ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Bağlılık”alt ölçeği arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Eşlerin duygu düşünce paylaşımı nedeniyle anlaşmazlık yaşama durumları ile Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Fikir Birliği”alt ölçeği,“Bağlılık”alt ölçeği,“Duygusal İfade”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeğinin”alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında negatif yönde zayıf-orta dereceli bir korelasyon ilişkisinin olduğu ve Çiftler Uyum Ölçeği alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği arasında negatif yönde orta dereceli bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çiftler Uyum Ölçeğinin tüm alt ölçekleri ile evliliğin genel değerlendirilmesi arasında da anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bağlanma Stillerine göre erkeklerin“Güvenli ve Kayıtsız”; kadınlarınsa“Korkulu ve Saplantılı”olarak bağlandıkları tespit edilmiştir.“Güvenli Bağlanma Stili”ile eğitim durumu, yaşanılan evin kime ait olduğu, babanın hayatta olup olmaması, duygu ve düşünce paylaşımı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu,“Korkulu Bağlanma”ile doğum yeri, gelir seviyesi, eşle tanışma biçimi arasında da anlamlı bir ilişkinin olduğu,“Saplantılı Bağlanma”ile aile tipi, ailede aile fertlerinden hariç birinin kalıp kalmaması durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ve“Kayıtsız Bağlanma”ile yaş, gelir durumu, annenin hayatta olup olmaması, yaş farkı, çocuk sayısı ve eşle tanıştıktan sonra evleninceye kadar geçen süre arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Cinsel uyumun mutlu bir evlilik için önemi ile“Korkulu Bağlanma”arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu ve eşle duygu düşünce paylaşımı nedeniyle anlaşmazlık yaşama durumu ile de“Güvenli ve Saplantılı Bağlanma”arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir.“Evlilik Kalitesi”ile“Bağlanma Stilleri”arasındaki korelasyon analizinden elde edilen bulgulara göre,“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği ile“Korkulu Bağlanma”arasında ve“Saplantılı bağlanma”ile“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçeklerinden“Doyum”alt ölçeği ve“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçekleri“Toplam Puanı”arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu ve“Çiftler Uyum Ölçeği”alt ölçeklerinden“Bağlılık”alt ölçeği ile“Kayıtsız Bağlanma”arasında da pozitif yönde zayıf bir korelasyon ilişkisinin olduğu ayrıca tespit edilmiştir. Elde edilen tüm bu sonuçlar“Evlilik Kalitesi”ve“Bağlanma Stillerine”ilişkin literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research,“Married couples of Marital Quality and Attachment Style”in terms of Demographic Data Sheet prepared by the researchers to examine the question whether there is a significant difference. The sample of the study, living with married between 19-64 years of age residing in Istanbul, literate, different professions and education levels from 100 married couples participated voluntarily in the study (a total of 100 female, 100 male) form. Participants to determine their marriage quality level“Dyadic Adjustment Scale”, to determine the Attachment Styles“Relationship Scale”and to determine the demographic characteristics prepared by the researcher“Demographic Information Form”was applied to the participants. Research has been examined in the analysis of continuous variables are normally distributed dispersion. After determining that the homogeneity of variance, Mann Whitney U test for two groups do not conform to a normal distribution, multiple groups were analyzed with the Kruskal Wallis test. Data analysis conducted with SPSS 17 software also analyzes the frequency of analysis, and Pearson's correlation coefficient of Spearman's Rho Analysis, a method is used. Significance level of the analysis of data p is chosen between 0.01 and 0.05. The dependent variable of the study;“Marital Quality,”and“Attachment Styles”and Arguments“Demographic Variables”is. Developed by Spanier to measure the quality of marriage“Dyadic Adjustment Scale”is used. Dyadic Adjustment Scale total score received from the general marital adjustment between 0 and 151 points. How much is the score obtained from the scale so that the marriage is considered to be good quality (Spanier, 1976; Fışıloğlu and Demir, 2000). As a result of the findings; Marital Quality of men (109.34) compared to women (108.19) has been found to be higher. Couples measure the Marital Quality subscale of Adjustment Scale a)“Satisfaction”is the level of the lower scale, the presence of one with a physical or psychological illness in the family, between family type, the lack of the family relationship is outside interference condition, b)“Consensus”means the subscale level, whether it is economic freedom, one being that the physical or psychological illness in the family, whether or not the mother alive, the number of marriage, marriage type, marriage between the decision to take shape, c) Emotional Expression“ lack of economic freedom is the subscales, the presence of one case of physical or psychological illness in the family, marriage, decided to take shape, the family relationship between the lack of outside intervention is the situation, d) ”Commitment“ age subscale, whether it is economic freedom, ownership of residential houses, alcohol use, family size, marital decision to form, number of children, in the absence for family relationships is outside interference condition and e) ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale of the ”Total Score“ by the lack of economic freedom is, living in the house belongs to whom, one being that the physical or psychological illness in the family, family size, marital decision to form, no family relationships between the state is outside interference has been found to be a significant relationship. Sex couples the importance for a happy marriage compliance Adjustment Scale subscale ”Satisfaction“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Total Score“ between where the weak-to-moderate correlation was positive correlation and The importance for a happy marriage, sexual harmony ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale of the ”Commitment“ subscale and ”Emotional Expression“ between subscale is in the positive direction was found to be a weak correlations. State whether or not the couple with empathy for each other, ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Satisfaction“ subscale, ”Consensus“ subscale, ”Emotional Expression“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ of the subscale ”Total Score“ is the relationship between the positive direction of a weak to moderate correlation and Couples empathize with the situation of whether or not to each other pair of Adjustment Scale subscale ”Commitment“ is a positive correlation between subscales were found to be a weak correlations. Couples with mutual sharing of thoughts and feelings with each other spouse Adjustment Scale subscale ”Satisfaction“ subscale, ”Consensus“ subscale, ”Commitment“ subscale, ”Emotional Expression“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Total Score“ in a positive direction was found to be a weak to moderate correlations. Pleased to hear of couples with wives sharing their thoughts and feelings with each other mutual Adjustment Scale subscales of ”Satisfaction“ subscale, ”Consensus“ subscale, ”Emotional Expression“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Total Score“ weak-to-moderate positive correlation between that of a relationship and Couples heard the mutual satisfaction from sharing their thoughts and feelings with each other spouse of Adjustment Scale subscale ”loyalty“ between the positive subscale was found to be a weak correlations. Because feelings of spouses sharing thoughts with couples living situations of conflict Adjustment Scale subscale ”Consensus“ subscale, ”Commitment“ subscale, ”Emotional Expression“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Total Score“ from that of the negative aspects of weak-to-moderate correlation relationship and couples of Adjustment Scale subscale ”Satisfaction“ moderate negative correlation between subscales were found to have a correlation relationship. Dyadic Adjustment Scale is a significant relationship between all subscales with the marriage of the overall evaluation were identified. According to Attachment Styles of men ”Safe and Indifferent“; Although women ”fearful and obsessive“ were found to bind. ”Secure Attachment Style“ with the level of education, living in the house to whom it belongs, whether it is survival of the father, that there was a significant relationship between emotions and thoughts sharing, ”Fearful“ Connecting with place of birth, income level, matching is also a significant relationship between meeting format, ”Obsessive“ Connecting with family type, the remaining one dies except for the family members of the family where there is a significant relationship between the and ”Connecting with age Indifferent“, income status, the mother is not alive, the age difference, after meeting the number of children and spouses until she is married it was determined that there was a significant relationship between the elapsed time. For a happy marriage, sexual harmony with the importance of ”Anxious Attachment“ is a weak correlation between negative correlation and living with conflict situations because of feelings peer sharing ideas ”Safe and preoccupied attachment“ between a positive correlation has been found to be a weak relationship. ”Marital Quality“ and ”Attachment Styles“ According to the findings obtained from the correlation analysis between, ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Satisfaction“ subscale and ”fearful“ Connecting between and ”Obsessive attachment“ and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale of ”Satisfaction“ subscale and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale ”Total Score“ is a weak correlation between negative correlation and ”Dyadic Adjustment Scale“ subscale of the ”Commitment“ with sub-scale ”Indifferent“ Connecting between that of a weakly positive correlations have also been identified. All these results obtained ”Quality of Marriage“ and ”Attachment Styles on" and were discussed in the light of suggestions were made regarding future research.