Amik ovası M.Ö. II. Binyıl seramikleri
Amuq valley ceramics of 2nd Millennium BC
  1. Tez No: 370851
  2. Yazar: ZEHRA ÇAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM SERDAR GİRGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Amik ovası, orta tunç çağı, geç tunç çağı, seramik, Amuq valley, middle bronze age, late bronze age, ceramic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı M.Ö. II. binde Amik Ovası'nda bulunan yerli ve yabancı kültürler, bu kültürlerin birbirleriyle olan etkileşimlerini seramik malzeme açısından değerlendirmektir. Amik Ovası M.Ö. II. binyıl seramiği hakkındaki bilgilerin sınırlı olması ve bu konuda henüz kapsamlı bir çalışmanın bulunmaması bu çalışmamın yürütülmesindeki temel nedenler olmuştur. Çalışma malzemesi Amik Ovası M.Ö. II. binyıl seramiği üzerine yapılmış yayınlardan faydalanarak oluşturulmuştur. Bu bağlamda bölgenin M.Ö. II. binyıl seramiği birçok yerleşmede tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında Alalakh/Tell Atchana, Tell Cüdeyde ve Çatal Höyük'ten elde edilen seramik malzemeler değerlendirilmiştir. Söz konusu yerleşmelerde bulanan yaklaşık 100 adet Orta ve Geç Tunç Çağı seramiği incelenmiştir. Bunların 25 adeti yerel, 75 adeti ithal seramiklere aittir. Orta ve Geç Tunç Çağı seramiği yerel ve ithal olmak üzere iki ana başlık altında değerlendirilmiştir. Buna göre bölgede M.Ö. II. binyılın başlarından itibaren güçlü bir yerel seramik geleneği olduğu ve bu yerel seramik geleneğinin Geç Tunç Çağı boyunca muhafaza ettiğini görülmektedir. Yine aynı şekilde bölgenin özellikle Orta Anadolu (Hitit), Mezopotamya (Mitanni), Kıbrıs ve Grit (Minos) ile ticari ve kültürel etkileşim içinde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the domestic and foreign cultures in 20th century BC in Amuq Valley and the interactions between these cultures in terms of ceramic material. The basic reasons for carrying out my study are that the knowledge on 20th century BC ceramics of Amuq Valley is limited and there is not any extensive study on this subject, yet. Study material was constituted with the publications on the 20th century BC ceramics of Amuq Valley. Within this context, 20th century BC ceramics of the region were detected in many settlements. However, sufficient information on the ceramics of that period could not be obtained. Therefore, the study was limited with the ceramic materials found in Alalakh/Tell Atchana, Tell Cüdeyde and Çatal Höyük. Approximately 100 pieces of ceramics belonging to Middle and Late Bronze Age that were found in these settlements were evaluated within the scope of study. 25 of them belong to domestic ceramics and 75 of them are imported ceramics. Ceramics of Middle and Late Bronze Age were evaluated under two main headings as domestic and imported. Accordingly, it is understood that there was a strong domestic ceramic tradition from the beginning of the 20th century BC and this domestic ceramic tradition was maintained during Late Bronze Age. Similarly, it can be said that the region had trade and cultural interactions with Middle Anatolia (Hittite), Mesopotamia (Mitannia), Cyprus and Crete (Minoan).