Marka değerleme yöntemleri ve marka değerinin firma değeri içerisindeki yeri
Brand valuati̇on methods and brand equity in the place of firm value
  1. Tez No: 371159
  2. Yazar: CEREN TAYŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KAMİL ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Marka Değerleme Yöntemleri, Firma Değeri, Brand, Brand Equity, Brand Valuation Methods, Firm Value
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
TAYŞİ Ceren, Marka Değerleme Yöntemleri ve Marka Değerinin Firma Değeri İçerisindeki Yeri, Yüksek Lisans Tezi, 2013 Günümüz küresel rekabet ortamında yeni, kaliteli ve farklı ürünleri piyasaya süren firmalar, kendilerini rakiplerinden ayıracak ve bu farklılığı koruyacak markalara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyaç sonucu olarak marka ve markalaşma faaliyetleri bir rekabet silahı olarak firmaların önemli gündem maddelerinden olmuştur. Maddi olmayan bir duran varlık olan markaları parasal olarak ifade edebilmek oldukça zordur. Literatürde bu konuda geliştirilmiş pek çok yöntem mevcuttur. Her firmanın kendine özgü özelliklerinin olması ve değerleme yöntemlerinin içerdikleri sübjektif unsurlar sebebiyle, marka değerleme konusu üzerine yapılan çalışmaların sayısı artmıştır. Bu çalışmada marka değerleme konusu üzerine müşteri, finansal ve karma bakış açıları ile geliştirilmiş yöntemler ele alınmıştır. Marka, firma değeri yaratma süreci için önemli bir unsurdur. Çalışmada marka değerinin firma değeri içerisindeki yerini belirlemek için bir regresyon analizi yapılmıştır. Ancak yapılan analiz sonucunda marka değeri ve firma değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
TAYŞİ Ceren, Brand Valuation Methods and Brand Equity In The Place Of Firm Value, Master'sThesis, 2013 In today's global competitive environment, firms need brands to separate themselves from their competitors ın order to market new, highquality and diverse products. As a result of this requirement, brand and branding activities have become firms' important agenda item as a competition weapon. It is very difficult to express the brands with monetary terms. There are many methods in the literature to measuring brand equity because each company has its own unique characteristics and valuation methods contain subjective elements. In this study, methods on brand valuation that are improved with customer viewpoints, financial and mixed approaches are discussed. Brand is an important element in value creation process of companies. In this study, a regression analysis was performed to determine the role of brands in firm value. But, a statistically significant relationship with brand value and firm value wasn't found as a result of this analysis.