Zonguldak'ta yükseköğretim (1924-1992)
Higher education in Zonguldak (1924-1992)
  1. Tez No: 371169
  2. Yazar: KAMURAN KARABALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Maden Mühendis Mektebi, Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak, Sanayileşme, High School Of Mining Engineers, Karaelmas University, Zonguldak, Industrialization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Karaelmas Üniversitesi, tarihi itibari ile Türkiye'nin en eski üniversitelerinden birisi olma özelliğine haizdir. Kömür madeninin Zonguldak'ta bulunması ile birlikte hızlı bir şekilde ihtiyaç haline gelen kalifiye eleman yetiştirme mevzusu, öncelikle Zonguldak Maden Mühendis Mektebi ve Karaelmas Üniversitesi'nin ilk temellerinin atılmasında büyük rol oynamıştır. Bu bağlamda ilk olarak“Yüksek Maden Mühendis Mektebi”adıyla eğitim-öğretime başlayan kurum, genel olarak mühendislik eğitimi üzerine yoğunlaşmıştır. Yüksek Maden Mühendis Mektebi, Birinci Dünya Harbi'nden yeni çıkan ve yorgun düşen Türkiye Cumhuriyeti'nin hem sanayileşme alanında hem de eğitim-öğretim alanında atılan büyük adımların bir sonucu olarak otaya çıkmıştır. Bu kurum her ne kadar çeşitli sebeplerden dolayı eğitim-öğretim faaliyetlerini düzenli bir şekilde devam ettiremezse de ülkemizin maden mühendisi yetiştirerek büyük bir ihtiyacını karşılamak gibi büyük bir vazifeyi yerine getirmiştir. 1992 yılına kadar farklı aralıklarla ve farklı isimlerle eğitim-öğretim faaliyetini sürdüren kurum, yüzlerce maden mühendisi yetiştirerek hem yabancı mühendislere olan ihtiyacımızı azaltmış hem de madenlerimizin yerli maden mühendisleri tarafından işletilmesini sağlamıştır. Yukarıda da işaret ettiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulan ilk üniversitelerinden biri olan ve büyük bir vazife üzerine alarak maden mühendisi yetiştirerek ülkemize büyük katkı sağlayan Karaelmas Üniversitesi'nin tarihini ele almaktır. Bu sayede elimizden geldiğince bu kurumun tarihini her yönüyle açığa çıkarmak için çaba sarf ettik.
Özet (Çeviri)
Karaelmas University, is one of the oldest universities in Turkey with a date of Coal mine in Zonguldak along with finding a quick way to become qualified staff need training stuff, Karaelmas Universty, the first foundations of the expulsion played a big role. First of all, the name“high school of Mining Engineers”starting education institution, focused on engineering education in general. From the first world war the high Mineral Engineers school, the new Republic of Turkey as well as in the field of industrialization and tired of falling, as well as in the field of education and training as a result of the huge steps taken until. These institutions although various reasons to continue education and training activities on a regular basis and our country cultivates a large mining engineer to mıss meet the needs of such a large task. Different names on different intervals, until 1992, and continuing education and training activity in the institution, educating hundreds of mining engineer and foreign engineers who need to operate in both our domestic mining engineers have provided by the. As we point out above, established the Republic of Turkey is one of the first universities and taking on a huge task provides a major contribution to our country at Karaelmas University, mining engineer by training, the date is dealt with. In this way, every aspect of the history of this institution, as we endeavor to expose.