Demokrat Parti iktidarında Sivas (1950 – 1960)
Sivas in period of Democrat Party (1950 - 1960)
- Tez No: 371170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Ticaret, Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Sivas, Trade, Republic of Turkey, RepublicanPeople`s Party, Democractic Party
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Tarihinin ilk dönemlerinden itibaren jeopolitik konumu, yolların kesişim noktasında bulunması Sivas'ı ticaret ve ekonominin cazibe merkezi haline getirmiştir. Bu öneminden dolayı Sivas, birçok devletin üzerinde hâkimiyet kurduğu bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Selçuklular döneminde ekonomik, kültürel, sosyal açıdan gelişmiş bir merkez halindeyken, Moğollar hâkimiyetinde yağma ve baskılar sonucu yıkım yaşamıştır. Osmanlı hâkimiyetinde ise bir eyalet merkezi haline gelerek huzurlu bir dönem yaşamıştır. Sivas, cumhuriyetin kuruluşu devresinde önemli bir görev üstlenmiş ve cumhuriyetin temellerinin atılmasına büyük katkı sağlamıştır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk yıllarından kamu kaynaklarından faydalanarak ekonomik, kültürel, sosyal, eğitim ve sağlık açısından gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde devlet desteği ile tren yolunun yapılması, cer atölyesinin ve çimento fabrikasının kurulması; havaalanının, hastanelerin yapılaması, okulların kurulması ile hayvancılık ve tarıma dayalı ekonomide ticari faaliyetler de önemli bir seviyeye gelmiştir. 1946 yılında kurulan Demokrat Parti (DP) ile birlikte ülkede esen DP rüzgârı Sivas'ı da etkilemiş, 1950 ve 1954 yıllarında yapılan seçimlerde bütün milletvekillerini DP adayları kazanmıştır. DP döneminde tarımda ve hayvancılıkta modernleşme adımları atılmaya başlandığı, maden ocaklarının açıldığı, demiryolu ve havayolu ulaşımında ilerleme kaydedildiği görülmektedir. Halk üzerinde büyük beklentiler oluşturan DP döneminde sosyal, kültürel, ekonomik, eğitim, sağlık alanında bir takım gelişmeler yaşanmışsa da ciddi bir atılım gerçekleşmediği görülmektedir. Tüm çabalara rağmen tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomi geleneğinin devam ettiği, bölgedeki illere göre Sivas`ın istenilen seviyede gelişme gösteremediği görülmektedir. Kamu imkânlarından Sivas`ın yeterince yaralanamaması, halkın beklentilerine karşılık bulamaması, 1957 seçimlerinde Sivas`da Cumhuriyet Halk Partisini tekrar tercih sebebi yapmıştır.
Özet (Çeviri)
From the beginning of the history, the road ıntersectıons and geopolitical locatıons made Sivas the center of charm,trade and economy. Because of these factors it became a convenient locatıon for governance. Durıng the Selçuk Empire, it was a center of economical, cultural and social terms, but because of looting the pressure from moğol empire it became demolished.Later on, ın the Ottoman Empıre, ıt became a peaceful centre of state. It played a significant role in the establishment of the Turkish Republic (Republic of Turkey). In the first year of the republic domınance, economical cultural and social terms were re-established along with education and medical services. During this period, with help of government the was alot of improvement in railways,factories, atelier, agriculture and livestock fields. Schools, hospitals and air ports were built. In 1946, the Democractic Party was founded. The establishment of this party influenced many activities in Sivas. Which led to its winning of the 1950 and 1954 elections. During their term of governance established, railways and airports were improved. Despite of the beforementioned activities, it was seen as no serious progress done. İnspite of all the attempts, it failed to improve the economy compared to the other cities in the same reason. Due to failure of the Democratic Party to improve the economy. The RepublicanPeople`s Party took advantage of the public opinions and won the elections in Sivas in 1957.