16. ve 17. yüzyıl Osmanlı minyatür sanatının seramik sanatındaki etkileri ve günümüz yorumları
The effect of 16th and 17th century Ottoman's miniature art on the ceramic art and today's reviews
  1. Tez No: 371235
  2. Yazar: FATİH SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Minyatür, Nakkaş, Seramik, Çini, Ottoman Empire, Miniature, Muralist, Ceramic, Tile
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
“16. ve 17. Yüzyıl Osmanlı Minyatür Sanatının Seramik Sanatındaki Etkileri ve Günümüz Yorumları”konulu bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu'nun; idari, siyasi, sosyal ve kültürel yapısını inceleyerek, Osmanlı Devleti'nin minyatür sanatına olan katkılarına ayrıca diğer sanat dallarına kısaca değinilmiştir. Bu tez çalışmasında, Osmanlı döneminden önce minyatür sanatının çıkış noktası, etkileri, sebepleri, nerelerde ve ne şekilde yaygınlaştığı ele alınmıştır. Osmanlı devletinde saray içerisinde ve dışında minyatür sanatının nasıl var olduğunu, sanatçıların neleri konu ettiğini, ne şekilde çalıştıkları anlatılmıştır. O dönemlere ait ün yapmış minyatür sanatçılarından ve günümüze kadar gelmiş eserlerinden bahsedilmiştir. Nakkaş olarak adlandırılan minyatür sanatçıları, dönemin padişahlarının portrelerini, yaşantılarını, çıktıkları seferleri, av sahnelerini, sadrazamların sünnet düğünlerini vb. konu etmişlerdir. Osmanlı minyatür sanatının gelişim evreleri, en parlak dönemleri ve bu dönemlere ait örnek eserlere değinilmiştir. Osmanlı Minyatür sanatını çağdaş minyatür sanatına taşımış sanatçılar ve örnek çalışmaları verilmiştir. Günümüz seramik sanatçılarından minyatür işlemiş sayılı sanatçıdan bahsederken, ticari amaçlı minyatür eserleri, figürleri kullanarak çini ve seramik yüzeylere aktarılan ürünlerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“ The Effect of 16th and 17th Century Ottoman's Miniature Art on The Ceramic Art and Today's Reviews”, The Ottoman Empire's contributions to miniature art was investigated by researching The Ottoman Empire's administrative, political, social and cultural structure and also other arts briefly was mentioned. The starting point of miniature art, its effect, reasons, where and how widespread before Ottoman Empire was handled in this study. It was mentioned how emergence miniature art, what were subjects its content, in what way did artists work in the Ottoman Empire's palaces both inside and outside. At the same time, famous miniature artists and their works were mentioned. Miniature artists called“Muralist”were painted that portraits of the sultans, their life's, battles, hunting's scenes at the time of their own reign and grand vizier's circumcise, etc. Development phases of Ottoman miniature art, the most brilliant periods of it and this period's works were mentioned. At the study, artists bring their works to contemporary art and their work's examples were given. Commercial miniature works, tile with using figures and products transferred ceramic surfaces were mentioned while artists engaged in miniatures were referred.