Bazı modern buğday varyeteleri ve yerel çeşitlerin melez populasyonlarında koleoptil uzunluğunun kalıtımı
Inheritance of coleoptile length in cross populations of some modern wheat varieties and landraces
- Tez No: 371305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYKUT TONK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.), koleoptil uzunluğu, Rht genleri, resiproklu melezleme, Bread wheat buğday (Triticum aestivum L.), coleoptile length, Rht genes, reciprocal cross
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Koleoptil uzunluğu buğdayda ekim derinliğini belirleyen temel etkendir. Dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan gibberellik aside duyarsız Rht-B1b (Rht1) ve Rht-D1b (Rht2) genleri bitki boyuyla beraber koleoptil uzunluğunda da kısalmaya neden olmaktadır. Çalışmada koleoptil uzunluğu kalıtımının incelenmesi amacıyla ETAE arazisinde ekili olan CIMMYT materyalinden seçilen kısa koleoptilli iki modern buğday varyetesi ile uzun koleoptilli yedi yerel çeşit ebeveyn olarak kullanılmış ve resiprokal melezlemeler yapılmıştır. Oluşturulan toplam 14 kombinasyonda koleoptil uzunluğu, primer kök sayısı ve ilk yaprak uzunluğu özellikleri incelenmiş ve özellikler arası ilişkilere bakılmıştır. Çalışma sonucunda yerel çeşitler arasındaki ELANDS'ın girdiği her iki kombinasyonda da koleoptil uzunluğu kalıtımı üstün dominantlık olarak görülmüştür. Geriye kalan 12 kombinasyonda ise koleoptil uzunluğu kalıtımı eksik dominantlık olarak saptanmıştır. İncelenen özelliklerden koleoptil uzunluğu ve ilk yaprak uzunluğu arasında pozitif ve önemli ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Primer kök sayısı özelliğinin diğer iki özellikle ilişkisi istatistiksel açıdan önemsizdir.
Özet (Çeviri)
Coleoptile length is the main determining factor of sowing depth in wheat. Worldwide used gibberrellic acid-insensitive dwarfing genes, Rht-B1b (Rht1) and Rht-D1b (Rht2), reduce both plant height and coleoptile length. In this study, with the purpose of observing the inheritance of coleoptile length, two modern wheat varieties with short coleoptile and seven landraces with long coleoptile were selected from CIMMYT material which has been cultivated in AARI fields. Reciprocal crosses were made by using these parents and fourteen combinations were obtained. Derived combinations were observed in point of coleoptile length, primary root number, first leaf height characteristics and the correlations between the traits were analyzed. As a result of the study it was seen that two combinations which includes landrace cultivar ELANDS showed overdominance effect for coleoptile length and partial dominance indicated in other twelve combinations. In addition, significant and positive correlation between coleoptile length and first leaf height were determined. The correlations between primary root number and two other characteristics were observed as low and statistically non- significant.