Muğla ili Datça ilçesi organik badem yetiştiriciliği yapılan alanların beslenme durumu
Nutritional status of Datca district in Mugla province where almond is cultivated as organic
  1. Tez No: 371319
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik badem, toprak, yaprak, meyve, makro mikro besin elementleri, Organic agriculture, organic almond, soil, leaf, fruit, macro micro plant nutrients
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Badem yetiştiriciliğinin yapıldığı Muğla İli Datça ilçesinin 2004 yılından beri devam eden organik badem projesinde, beslenme durumlarını belirlemek üzere 20 farklı mevkide bulunan 20 bahçede yürütülmüştür. Çalışma materyalini yöreyi temsil edecek şekilde 20 badem bahçesinden alınan 40 toprak, 20 yaprak ve 20 meyve örneği oluşturmuştur. Toprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler ile (pH, toplam tuz, CaCO3, organik madde, bünye, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn ve Cu) yaprak ve meyve örneklerinde de makro ve mikro besin elementi (N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn ve Cu) analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları referans değerleriyle karşılaştırılarak toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından organik badem yetiştiriciliğine uygunlukları ile bitkilerin beslenme durumları incelenmiş, istatistikî değerlendirmeler ile toprak, bitki ve meyve ilişkileri araştırılmıştır. Ayrıca temelde korelasyon analizlerine dayalı değişik ilişkiler açığa çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre badem bahçe topraklarında toprak reaksiyonu biraz yüksek, toplam tuz ve kireç içeriği bakımından herhangi bir olumsuzluk yok iken organik madde içeriklerinin bahçelerin %50'sinde oldukça düşük düzeylerde olduğu saptanmıştır. Topraktaki 0–30 cm'de azot (N) ve fosfor (P) elementleri bahçelerin genelinde yeterli iken potasyum (K) düzeyleri ise bahçelerin % 55' inde yetersiz, % 10'unda ise yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Toprakların mikro besin elementleri incelendiğinde Fe ve Cu yeterli; Mn %45 yetersiz, Zn elementi bakımından ise %30 noksanlık söz konusudur. İncelenen bahçelerin yaprak element içerikleri yönünden çoğunlukta bulunduğu aralıklar dikkate alındığında N miktarlarının noksan; P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn ve Mn ise yeterli olduğu belirlenmiştir. Meyve örneklerine ait analiz sonuçlarında genel olarak P, K, Ca, Cu, Zn ve Mn yetersiz; Mg, Na ve Fe yeterli; değerlere sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken in district of Datça- Muğla, where organic Almond farming started in 2004. To investigate deeply the nutritional status of organic almond, soil, leaf and fruit samples were taken from 20 almond plantations representing this area. Soils were examined for their physical and chemical properties (pH, total soluble salt, CaCO3, organic matter, texture, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Cu and Mn), leaves and fruits for their macro and micro plant nutrients ( N, P, K, Ca, Mg Na, Fe, Zn, Cu and Mn). Results were composed with that of the cited reference values to find the suitability of soils for almond and nutrient status of the crop. In addition, soil and plant relationships were investigated by statistical evaluations. According to the results soil reaction was lightly high but total soluble salts and CaC03 levels were adequate. Organic matter content was very low in 50 % of soils. Amounts of nitrogen and phosphorus were sufficient in many soil samples but amount of potassium was insufficient only in 55 % of soils. From microelements, amounts of Fe and Cu were determined as sufficient in soils but amount of Mn was insufficient 45% in soils, of Zn 30% insufficient in soils. Amounts of P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, and Mn in leaf samples were determined as sufficient but amounts of N as insufficient in the almond orchards. Results of analysis of P, K, Ca, Cu, Zn and Mn amounts in the fruit samples were determined as insufficient but amounts of Mg, Na and Fe were sufficient.