Organik olarak yetiştirilen nane (Mentha x piperita L.) bitkisinin verim, bitki besin elementi ve radyonüklit içeriklerinin belirlenmesi
Organic peppermint, its yield, plant nutrients and radionuclides
- Tez No: 371320
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ZEKİ ATALAY, PROF. DR. DİLEK ANAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, Bitki besin elementi, doğal radyonüklit, nane, organic farming, plant nutrients, natural radionuclides, mint
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu araştırma, Kuşadası yöresindeki bir organik çiftlikte organik tarım sistemine göre değişik doğal ve organik gübreler-girdiler kullanılarak yetiştirilen nanenin verim ve verimini etkileyen bazı özellikleri incelemek amacı ile yapılmıştır. Beş değişik gübre kombinasyonuna göre yapılan uygulamalarda nanenin ihtiyaç duyduğu miktarlarda N, P, K verilmiştir. Uygulama öncesi alınan toprak örnekleri ve gübreler ile girdiler (düzenleyiciler) analiz edilerek incelenmiştir. Söz konusu uygulamalara göre yetiştirilen nane, hasat edilerek taze ve kuru verimleri, bitki besin element içerikleri (N, P, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve B), doğal radyonüklitleri (238U, 232Th ve 40K) ve uçucu yağ miktarı ile önemli yağ bileşenleri saptanmıştır. Bulgular, Kemik Unu ile Potasyumlu Feldispat uygulamalarının en yüksek taze ve kuru verimi verdiğini, bu uygulamada nanenin bitki besin elementi içeriğinin daha önce başka araştırmacıların rapor ettikleri sonuçlar ile uyumlu olduğunu, doğal radyonuklitlerin ya hiç bulunmadığını veya insan sağlığını tehdit eder bir durumun olmadığını ve uçucu yağ içeriğinin de diğer bildirilen bulgularla paralellik gösterdiğinin ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
A peppermint field experiment was carried on in an organic farm in Kusadası - Turkey with the objective of determining the effect of different natural and organic fertilizers/amendments on yield and on yield components of mint. Five different fertilizer treatments were formulated according to the requirements of mint and incorported to the experimental soils. The experiment was designed according to randomized blocks with three replications. The soils and the inputs were analized before they were used. The fresh and dry yields of mint, its mineral composition (plant nutrients), natural radionuclides, essential oil and essential oil components of each traetment were determined and compared according to the control plants. Results showed that Bone Meal and Potassium Felspat treatment yielded the highest fresh and dry herbage. Results also showed that the plant nutrients of the mint in this specified treatment as well as the other parcels were sufficient according to the cited reference values. Ther was no threat with respect to radionuclides. Moreover the results of the total essential oils were in agreement with the findings reported in literature.