Bal arısı, bitki ve propolis örneklerinde çevre kirliliği düzeylerinin seçilmiş bazı element ve ağır metal analizleriyle belirlenmesi
Determi̇nati̇on of envi̇ronmental polluti̇on levels i̇n honey bees, plants and propoli̇s samples by analysi̇s some selected elements and heavy metals
- Tez No: 371338
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHA BÜYÜKIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel izleme, biyoindikatör, bal arısı, propolis, bitki, ağır metal, Environmental monitoring, biyoindicator, honey bee, plant, heavy metal
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma insani faaliyetlerinin çevre sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekerek çevresel izlemenin önemini ve çevresel izlemede canlı organizmaların özellikle bitki ve bal arısının biyoindikatör olarak kullanılabilirliklerini vurgulamaktadır. Bu tez projesi kapsamında İzmir'in sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa bölgesinin çevre kirliliği biyoizleme yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yoğun sanayi çalışmaları yapılan bölgede yaklaşık 10 kilometrelik bir alan belirlenerek bu alan içerisinde 5 farklı noktadan daha önce yerleştirilmiş olan kovanlardan bal arısı, propolis ve propolisin mühtemel kaynağı olan bitkilerden örnekler alınıp bazı ağır metallerin (As, Hg, Pb ve Cd) analizi yapılmıştır. Bitki, arı ve propolis arasında olan ilişkiyi güz önüne alarak, örneklerin kirlilik düzeyleri kıyaslanmıştır ayrıca çevresel izleme programlarında indikatör olarak kullanılabilirlikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the negativ impact of human activities on environmental health were considered , also environmental monitoring and using organisms like honey bees and plants for biomonitoring has been emphasized. Environmental pollution of Aliaga, one of Izmir's industrial regions, was evaluated by case monitoring program. First of all identified an area with almost 10 kilometers extent in intensive industries region in Aliaga then, 5 honey bee hives placed in 5 different location; worker honey bees, propolis and plants which could be the possible source of propolis were sampled from this area in active period of bees life. After sampling, some important heavy metals (As, Hg, Pb and Cd) have been analysed. Results of analyses defined by considering relationship between plants, honey bees and propolis; their usefulness as indicators of environment monitoring programs also has been discussed