Sarı ve mavi ışıma yapan konjuge polimer-CuInS2 kuantum parçacığı hibritlerinde foto-fiziksel davranışların tespiti ve oled uygulamaları
Photophysical behavior investigations and oledapplications of blue and yellow emitting polymer- CuInS2 quantum dot hybrids
- Tez No: 371348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN VARLIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Konjuge polimer, organik ışık yayan diyotlar (OLED), kuantum noktacık (QD), Conjugated polymer, Organic light emitting diode (LED), Quantum dot (QD)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında POSS grubu ile sonlandırılmış poli[9,9-di-(2-etilhekzil)-fluorenil-2,7-diil](ADS231BE) polimeri vedimetilfenil (DMP) ile sonland ırılmışpoli[9,9-dioktilfluorenil-2,7-diil-ko-(1,4-benzo-{2,1,3}tiyadiazol)] (ADS233YE) polimerlerine CuInS2/ZnS(QD)katkıland ırılmasıyla polimer:QD karışımları elde edilmiştir. Bu karışımlardan ITO/PEDOT:PSS/EML/Al yapısında OLED'ler üretilerek, katkılandırmanın OLED performansına etkisi araştırılmıştır. Katkısız ve katkılı polimerin hem çözelti fazında hem film fazında foto-fiziksel, elektrokimyasal ve morfolojik özellikleri incelenmiştir. Son aşama olarak, hazırlanan OLED'lerin performans ölçümleri gerçekleştirilmiştir. ADS231BE polimerinin CuInS2/ZnS QD ile katkılandırılması sonucu parıltı değerinde iki katlık ve parıltı performansında bir buçuk katlık bir artış elde edilirken, ADS233YE polimerine CuInS2/ZnS QD ile katkılandırılmasıyla parıltı değerinde dört katlık ve parıltı performansında iki katlık artış elde edilmiştir. CuInS2/ZnS QD'nin polimer içerisinde yük taşıyıcı dengesini sağlamasıyla verim artışı gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ITO/PEDOT:PSS/EML/Al structured OLEDs are prepared The emission layer is composed of CuInS2/ZnS(QD) doped poly[9,9-di-(2-ethylhexyl)-fluorenyl-2,7-diyl] end-capped with POSS (ADS231BE) and CuInS2/ZnS (QD) doped poly[(9,9-dioctylfluorenyl-2,7-diyl)-co-(1,4-benzo-{2,1',3}-thiadiazole)] end-capped with DMP (ADS233YE). Photophysical, electrochemical, morphological characteristics of undoped and doped polymers are investigated both in solution and film phases. Finally, obtained performance parameters are discussed. For the situation that ADS231BE polymer is used as the emission layer, the presence of QD enhaced the luminance and luminance performance values two and one and a half folds, respectively. Whereas the enhancements obtained in these values are four and two folds, respectively, for the case that QD doped ADS233YE polymer is used as the emission layer.