Cepheidlerde dönem değişimi
Period changes of cepheids
  1. Tez No: 371430
  2. Yazar: MERT ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DEVLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: SW Tau, cepheidler, karasızlık kuşağı, dönem değişimi, SW Tau, cepheids, instability strip, period changes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde cepheidlerin dönem değişimi ile evrimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bunun için SW Tau değişen yıldızının O-C analizi yapılmıştır. Gözlemler ile bulunan dönem değişim miktarı ile teorik modellerden bulunan dönem değişim miktarları karşılaştırılarak, yıldızın kararsızlık kuşağından kaçıncı geçişini yaptığı bulunabilmektedir. Gözlenen ve hesaplanan maksimum zamanları farkı ile yıldızın dönem değişiminin ne şekilde olduğu öğrenilebilmekte, elde edilen diyagram ile yıldızın evrimine dair fikir edinilebilmektedir. Bu diyagramlardan yıldızın evrimine dair bilgiye ulaşırken göz önünde bulundurulması gereken noktalara değinilmiştir. Bu tez kapsamında SW Tau yıldızının gözlemleri gerçekleştirilmiş ve bu yıldıza ait yeni To zamanı ile zonklama dönemi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research thesis, cepheids and the relation between their period change and evolution is examined. The O-C analysis of the variable star SW Tau has been carried out for that reason. The amount of change in a period determined by observations can be compared with the amount of change in theoric models to find the number of crossing of the instability strip. With the help of observed and calculated maximum times difference, the star's period change and how it occurred can be learned. Also the diagram gives information about the evolution. In these diagrams the important points that should be noted are chosen and highlighted.“SW Tau ”is observed. A new To time and a new pulsation period are presented.