Ağırlıklı ortalama toplanabilme metodları için tauber tipi teoremler
Tauberian theorems for the weighted mean methods of summability
- Tez No: 371431
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇANAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tauber tipi Teoremler, ağırlıklı ortalama metodu, yavaş salınımlı dizi, ağırlıklı klasik kontrol modülo, ağırlıklı genel kontrol modülo, Tauberian theorems, weighted mean method, slow oscillating sequence, weighted classical control modulo, weighted general control modulo
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tezde, ağırlıklı ortalama toplanabilme metodu tanımlanmıştır. Klasik kontrol modulo, genel kontrol modulo ve ağırlıklı üreteç dizisi kavramlari yardımıyla bu metot için Tauber tipi Teoremler elde edilmiştir. Tez, Giriş bölümü ile birlikte beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kısaca toplanabilme metotları ve Tauber teorisinin tarihsel gelişiminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, tez kapsamında kullanılacak olan tanım ve gösterimler, klasik Tauber tipi Teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde, ağırlıklı ortalama toplanabilme metodu için Tauber Teoremleri ve sonuçları verilmiştir. Dördüncü bölümde, ağırlıklı ortalama toplanabilme metodu için genel Tauber koşulları ve sonuçları verilmiştir. Beşinci bölümde, ağırlıklı ortalama toplanabilme metodu için genelleştirilmiş bir Tauber tipi Teorem verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, weighted summability methods are defined. It is proved that certain conditions in terms of weighted classical control modulo, weighted general control modulo and weighted generator sequences are Tauberian conditions for the weighted mean summability method. Together with the introduction, this thesis consists of five chapters. In the first chapter, historical development of classical Tauberian theory and summability theory are mentioned, shortly. In the second chapter the definitions and notations, which are going to be used throughout the thesis, are given. Classical Tauberian theorems are investigated. In the third chapter, Tauberian theorems and results for the weighted mean methods of summability are given. In the fourth chapter, some genereal Tauberian conditions and results for the weighted mean method of summability are given. In the fifth chapter, a generalized Tauberian type theorem for the weighted mean method of summability is given.